Över 350 butiksanställda vittnar om övergrepp: ”Det finns en tystnadskultur”

Över 350 butiksanställda inom handeln går nu ut i Metoo-uppropet #obekvämarbetstid. ”Vi startade hashtaggen för att vi visste att det finns en tystnadskultur inom handeln. Det här är bara början på något mycket större”, säger Matilda Otterstam, en av initiativtagarna.
Text: Michael Sandsjö

I slutet av november förra året berättade Market om att ett svenskt handelsinitiativ kopplat till den världsomspännande metoo-rörelsen var på gång.

Nu har 377 butiksanställda kvinnor och icke-män samlats under hashtaggen #obekvämarbetstid, för att protestera mot sexuella trakasserier ute på arbetsplatserna.

Matilda Otterstam är en av grundarna.

– Precis som i det övriga samhället och i övriga branscher är inte handels- och servicebranschen förskonad från sexism. Det finns en tystnadskultur inom handeln eftersom många anställda är hänvisade till osäkra arbetsvillkor och avtal, vilket leder till att mycket inte anmäls, säger Matilda Otterstam, till Market.

Hur kommer ni att ta #obekvämarbetstid vidare?
– Genom att ställa krav på facket, som behöver ta ett mycket större ansvar. Gruppen, med alla vittnesmålen likaså, för att den som vill ska kunna fortsätta att dela sina upplevelser.

I uppropet, som publicerats på Handelsnytt, kräver de nästan 400 butiksanställda att ”chefer och arbetsgivare tar ansvar och tydliggör de enligt lag obligatoriska rutiner och riktlinjer som skall finnas på varje arbetsplats, för att förebygga och motverka diskriminering och sexuella trakasserier.  Ni har ett ansvar att se till att överträdelser uppmärksammas, åtgärdas, rapporteras och följs upp”.

Fackförbundet Handels ordförande, Susanna Gideonsson, välkomnar initiativet.

– Såklart. Och vi efterlyser att arbetsplatserna ute i landet verkligen tar tag i frågan nu. Vi vet att det är vanligt ute på arbetsplatserna och att det tyvärr ofta drabbar de som redan har otrygga anställningar, säger Susanna Gideonsson.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...