Foto: Foto: Jamin Pirnia

Över 30 miljoner kronor i förlust – här är Indiskas plan för att överleva

Indiska gjorde en rörelseförlust på 31 miljoner kronor senaste räkenskapsåret. I slutet av 2018 siktar bolaget på att bli lönsamt. 20 olönsamma butiker ska stängas och tillväxten ska främst ske online.
Text: Daniel Norman
Annons:

Indiska planerar att stänga 20 olönsamma butiker efter julhandeln, bland annat den i Mall of Scandinavia. Det kunde Market berätta i går efter Habits avslöjande. 

– Vi kommer inte att ge några enskilda intervjuer eller svara på frågor innan ackordssammanträdet 17/1, säger presskontakt Matilda Agné när Market kontaktar kedjan för en kommentar. 

För i morgon träffar kedjan fordringsägarna för att komma överens om ett ackord för skulderna. 

Enligt den ansökan om företagsrekonstruktion som lämnades in till Stockholms tingsrätt i oktober uppgick skulderna den 31 augusti till över 200 miljoner kronor varav cirka 137 miljoner utgörs av leverantörsskulder och cirka 100 miljoner är skulder till huvudägaren. 

Balansräkningen som lämnats in till tingsrätten visar att kedjan gjorde en rörelseförlust på över 31 miljoner kronor för senaste räkenskapsåret som tog slut 31 augusti 2017. Nettoresultatet var minus 33 miljoner kronor. 

Indiska omsatte 552 miljoner kronor vilket var högre än nettoomsättningen för året innan som landade på 546 miljoner. Med ackordsvinst efter tidigare rekonstruktion samt övriga rörelseintäkter hade bolaget ändå intäkter på 650 miljoner kronor. Men kostnaderna var emellertid högre, drygt 674 miljoner kronor. 

I ett protokoll från ett första borgenärssammanträde i mitten av november står att läsa att alternativet till ännu en företagsrekonstruktion var konkurs och att den nya ägaren Karin Lindahls familj lånat ut 14 miljoner kronor till bolaget för att komma igång med den. 

Målet är att nå lönsamhet i slutet av 2018. Kostnader ska kapas. 

Bland annat ska 20 olönsamma butiker stängas enligt den plan som Indiska presenterat för tingsrätten. 

Det är främst online som Indiska ska växa, tillväxten där ska hamna på 115 procent, i de fysiska butikerna är målet en tillväxt på fem procent. 

Under rekonstruktionen ses även den utländska verksamhet över. Den i Tyskland har försatts i konkurs samtidigt som de norska och finska bolagen granskas. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...