Östersund hade anledning att jubla i går – utsågs till Årets stadskärna

Östersund är Årets stadskärna. Utmärkelsen delades ut under Svenska Stadskärnors årskonferens i Linköping i går kväll.
Text: Daniel Norman
Annons:

Juryns motivering:

Det är lätt att snabbt komma till tals och få sina idéer och planer hörda av staden. Samtidigt omvandlats projekt till ordinarie verksamhet med långsiktiga mål. Näringsliv och kommun likväl som civilsamhället är delaktiga, planen är klar och målen är tydliga. Något som leder till att galna idéer kan bli en innovativ verklighet till stor glädje för invånare och besökare.
”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om vår stad!”

– Utmärkelsen Årets Stadskärna delas ut till den svenska stad eller ort som visar på största framsteg i utveckling och förnyelse av centrum. Det ska bygga på samarbete mellan både privata och offentliga aktörer, vilket Östersund gjort på ett föredömligt sätt under många år, säger Eva Hägglund, ordförande i juryn och vice ordförande i Svenska Stadskärnor.

Utmärkelsen delades ut under Svenska Stadskärnors årskonferens i Linköping i går kväll.

Övriga finalister var Karlskrona och Åmål.

Det som gör Östersund till en vinnare, enligt Svenska Stadskärnor, är att de förstått vikten av att involvera mjuka värden i sitt utvecklingsarbete, vilket bland annat innebär att involvera nätverk av kreativa människor.

Arbetet började redan 2008 där målet är att bygga framtidens stadskärna som ska fungera för dem som är barn i dag, eller kanske inte ens är födda.

– Vi är otroligt glada och stolta över att vinna en nationell utmärkelse! Det är ett bevis på att vi gjort bra saker och är på rätt väg framåt. Men vi lutar oss inte tillbaka, utan arbetet med att utveckla vår stadskärna fortsätter, med visionen att ”Allt vi gör, gör vi för att människor ska tycka om Östersund” som utgångspunkt, säger centrumutvecklare Calle Hedman i en kommentar på Destination Östersunds hemsida.

 

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...