Nyförvärven lyfte Mekonomen – som påverkades av hettan

Mekonomens omsättning steg kraftigt under tredje kvartalet, tack vare förvärven av FTZ och Inter-Team. I jämförbara enheter var utvecklingen mer blygsam. ”Försäljningen påverkades negativt av den extremt varma sommaren”, säger vd Pehr Oscarson.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Inklusive förvärven av FTZ i Danmark och Inter-Team i Polen steg Mekonomens nettoomsättning med 35 procent till 1 850 miljoner kronor under det tredje kvartalet.

I jämförbara enheter var ökningen dock bara en procent. Enligt Mekonomen hade den varma sommaren en dämpande effekt i butiker i verkstäder.

– Den varma sommaren resulterade i att fler verkstäder var stängda och att de även var stängda under längre period än 2017, säger Pehr Oscarson.

Rörelseresultatet sjönk från 127 till 118 miljoner kronor. Justerat för jämförelsestörande poster kopplade till förvärven av FTZ och Inter-Team steg rörelseresultatet från 120 till 122 miljoner kronor.

Meca-butikernas externa nettoomsättning steg med sex procent till 467 miljoner kronor under kvartalet. Mekonomen-butikerna ökade med en procent till 656 miljoner kronor.

Meca och Mekonomen har butiker i Sverige och Norge. Sørensen og Balchen i Norge ökade nettoomsättningen med en procent till 180 miljoner kronor. De nya segmenten FTZ och Inter-Team omsatte 52 respektive 147 miljoner kronor.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...