Nyförvärv lyfte Mekonomen – organiskt stod kedjan still och stampade

Tack vare nyförvärv ökade Mekonomens nettoomsättning med 90 procent under andra kvartalet. Organiskt stod tillväxten emellertid still och stampade.
Text: Daniel Norman
Annons:

Mekonomen omsatte 3,1 miljarder kronor under det andra kvartalet, en ökning med 90 procent från motsvarande period i fjol.

Bakom den kraftiga tillväxten ligger förvärvet av FTZ och Inter-Team.

– Den organiska nettoomsättningen var i nivå med det starka andra kvartalet 2018, trots negativ påverkan av att påsken inföll i andra kvartalet i år jämfört med första under 2018, säger vd och koncernchef Pehr Oscarson i en kommentar.

– I andra kvartalet hade vi en fortsatt god försäljningstillväxt till anslutna verkstäder i samtliga affärsområden, vilket är den del av marknaden som vi ser som mest strategisk att växa i, fortsätter han.

På grund av kalendereffekter och väderförhållanden tycker Pehr Oscarson att man ska titta på hela första halvåret för att få en mer rättvis bild.

– För halvåret ökade den organiska nettoförsäljningen med en procent.

Mekonomen redovisar ett rörelseresultat på 240 miljoner kronor för kvartalet, vilket är en förbättring med 67 miljoner kronor.

– Under andra halvåret 2019 är våra viktigaste fokus ökad lönsamhet och ökat kassaflöde. Kostnadsbesparingsprogrammet som initierades i början av året fortlöper enligt plan, med marginell effekt i andra kvartalet, säger Pehr Oscarson.

Det ska leda till sänkta kostnader om 65 miljoner kronor på årsbasis när det får full effekt.

Mekonomen fortsätter att se över de delar av koncernen som inte är lönsamma. Just nu är den finska verksamheten i fokus.

– Som tidigare kommunicerats ska verksamheterna visa god lönsamhet inom rimlig framtid för att fortsatt vara en del av koncernen, säger Pehr Oscarson.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...