Foto: Suvad Mrkonjic

Nye ordföranden vill sätta fokus på handelns betydelse

I går valdes Axel Johnsons vd Fredrik Persson till ny ordförande för Svensk Handel. Han vill sätta fokus på handelns roll i samhället. ”Jag vill tydliggöra hur betydelsefulla vi är för svensk ekonomi”, säger han.
Text: Daniel Norman

Det var vid årsstämman i går som valet skedde.

– Det känns otroligt roligt att ha fått det här förtroendet. Handeln är något jag brinner för och även något jag arbetar med dagligen i min roll som vd för Axel Johnson. Den har en viktig roll i det svenska samhället. Jag har suttit i styrelsen och har en stor respekt för det arbete Svensk Handel gör för branschen och för våra medlemmar, säger han.

Organisationen har 12 000 medlemsföretag. Han tycker att Svensk Handels viktigaste uppgift är att skapa bra förutsättningar för dem.

– Vi vill göra det enklare att bedriva handelsverksamhet, minska regelkrånglet helt enkelt. Går det bra för detaljhandeln går det bra för Sverige, säger Fredrik Persson.

Totalt sysselsätter handeln en halv miljon människor. Den står för en tiondel av den svenska BNP:n. Var femte ungdom jobbar i branschen.

– Jag tror inte svensken i gemen förstår hur stor del handeln utgör av den svenska ekonomin. Både jag och styrelsen vill arbeta för att tydliggöra det.

Fredrik Persson har suttit i Svensk Handels styrelse sedan 2008, 2010 blev han vice ordförande. Förutom bytet på ordförandeposten valdes fem nya ledamöter in i styrelsen.

– Det är alltid vemodigt när duktiga ledamöter lämnar av olika anledningar. Samtidigt är jag oerhört glad över de nya ledamöter vi nu får in. Sammansättningen speglar våra medlemsföretag väl, säger Fredrik Persson. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...