Nyanlända apotekare får praktik på Kronans Apotek: ”Känns otroligt bra”

85 nyanlända apotekare praktiserar på Kronans Apotek runt om i Sverige – målet är att fram till 2019 ta emot minst hundra. ”Det råder brist på farmaceuter”, säger Anna Wallenberg, drift- och försäljningsdirektör på Kronans Apotek.
Text: Kalle Östgren
Annons:

2016 gick Kronans Apotek med i regeringens initiativ ”100-klubben/Sverige tillsammans”.

Det innebär att kedjan ska erbjuda minst 100 nyanlända apotekare arbetsträning och språkpraktik på olika apotek under 2016-2019.

– Varje år anländer hundratals apotekare med utländsk examen utanför EU till Sverige. För att de ska få bättre möjligheter att få en svensk apoteklegitimation behöver de bland annat arbetsträna och utveckla sin svenska, vilket de nu kan göra på våra apotek, säger Anna Wallenberg.

Från 2016 och fram till nu har Kronans Apotek erbjudit 85 praktikplatser för nyanlända apotekare.

– Målet är att vi fram till 2019 ska ha erbjudit 100 arbetspraktikanter möjligheten att vara på apotek. Det kommer vi att klara, säger Anna Wallenberg.

För att kunna bli legitimerad farmaceut i Sverige måste farmaceuten få sin legitimation från hemlandet validerad, göra ett farmaceutiskt test, kunskapsprov och slutligen klara ett språktest för svenska.

Processen beräknas ta cirka ett år för utländska farmaceuter, förutsatt att de kommer ut i arbetslivet under tiden och arbetstränar. Legitimationsprocessen enligt Socialstyrelsen är sedan 2017 samma för alla legitimationsyrkena i Sverige.

– Det känns otroligt bra att vi redan nu har kunnat erbjuda 85 praktikplatser för nyanlända på våra olika apotek. Det råder brist på farmaceuter har vi som mål att kunna erbjuda så många som möjligt en anställning hos oss när de fått sin farmaceutlegitimation, säger Anna Wallenberg.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...