Nya lokala rekommendationer införs: ”Det är en mycket allvarlig situation”

Spridningen av corona ökar i Västra Götaland. En utveckling som oroar myndigheterna – som nu inför nya lokala rekommendationer som bland annat berör butiker och köpcentrum.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Antalet bekräftade cooronafall steg med 14 procent i Västra Götaland under vecka sex. Samtidigt ökar andelen smittade med den brittiska virusvarianten och bohovet av sjukhusvård för covid-19 har slutat att minska.

Därför beslutar nu smittskyddsläkaren i Västra Götaland om nya rekommendationer.

– Det är en mycket allvarlig situation då vi åter börjar få en ökning av antalet nya fall med covid-19. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Råden omfattar bland annat en uppmaning att använda munskydd i kollektivtrafik och andra miljöer där det inte går att undvika nära kontakt med andra människor.

Även handeln berörs av rekommendationerna: ”Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap,” skriver Västra Götalandsregionen.

De lokala rekommendationerna ska gälla från i dag, 17 februari, till och med 14 mars, med löpande omprövning.

Sedan tidigare har lokala rekommendationer införts i Västerbotten, som gäller 9-28 februari.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...