Foto: Shutterstock

Nya butiker lyfte Kappahl – som nu ska spara ännu mer pengar

Kappahl ökade försäljningen med tre procent under senaste räkenskapsåret. ”Det kan främst hänföras till nya butiker och valutaeffekter”, säger vd Elisabeth Peregi. Nu ska bolaget spara ännu mer pengar.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Dagens kvartalsrapport från Kappahl kan vara den sista som börsbolag.

I måndags kunde Market berätta att Mellby Gård nu samlat tillräckligt med aktier för att kunna ta över bolaget helt och avnotera det från börsen.

Siffrorna som publiceras i dag är heller inga nyheter. Med hänsyn till affären gick Kappahl ut med preliminära siffror redan i mitten av september.

Under det fjärde kvartalet på det brutna räkenskapsåret, juni-augusti, omsatte kedjan 1,3 miljarder kronor, en ökning med 6,7 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

– En tydlig förbättring jämfört med den svaga försäljning vi redovisade under tredje kvartalet, säger Elisabeth Peregi i en kommentar.

Rörelseresultatet förbättrades, från 66 miljoner kronor i fjol till 108 miljoner kronor i år.

– Rörelseresultatet i fjärde kvartalet påverkades positivt genom lägre kostnader både i butik och administration, säger Elisabeth Peregi som konstaterar att det resultatförbättringsprogram som Kappahl initierat och som ska sänka kostnaderna med 100 miljoner kronor börjar ge resultat.

Kappahls vd Elisabeh Peregi.

För helåret ökade Kappahl försäljningen med tre procent och redovisar en omsättning på 4,9 miljarder kronor.

– Det kan främst hänföras till nya butiker och valutaeffekter, säger Elisabeth Peregi.

Under året har Kappahl-kedjan öppnat tio butiker och stängt nio. Newbie har öppnat tio och stängt två. Dessutom har den första Kappahl Kids-butiken sett dagens ljus.

Försäljningen online har växt med 20 procent under året och utgör 5,5 procent av försäljningen

För helåret redovisar Kappahl ett rörelseresultat på 211 miljoner kronor, en försämring från räkenskapsåret 2017/2018 då resultatet var 282 miljoner kronor.

– Som vi aviserade vid föregående delårsrapport kommer resultatförstärkningsprogrammet att utökas. I nuläget adderas ytterligare 50 miljoner kronor där hyror och butiksytor, övriga omkostnader och en fortsatt översyn av organisationen kommer att stå för ungefär lika delar, säger Elisabeth Peregi.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...