Ny undersökning: En majoritet av handlarna fortsätter med kontanter

Allt fler betalar med kort. En majoritet av handlarna tror inte att de kommer att sluta hantera kontanter för det. Det visar en undersökning från Svensk Handel.
Text: Daniel Norman
Annons:

98 procent av alla dagligvarubutiker hanterar kontanter, motsvarande siffra för sällanköpshandeln är 82 procent.

– När stora delar av samhället i snabb takt övergett kontanter står stora delar av handeln kvar. Handeln har blivit den sista utposten som hanterar sedlar och mynt, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

Organisationen har frågat 200 handlare hur de ser på kontanthantering i butik.

En majoritet, 55 procent i dagligvaruhandeln och 54 procent i sällanköpshandeln, tror inte att de kommer att sluta acceptera kontanter.

Bara tio procent uppger att de tror att det kommer att ske de närmaste fem åren.

– På de platser där kundernas efterfrågan är tillräckligt stor kommer handeln fortsätta att erbjuda kontanter, säger Bengt Nilervall.

Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

För dagligvaruhandlare är det viktigaste skälet till att de inte slutar med kontanter försäljningen till kunder som inte vill betala på annat sätt.

Bankernas villkor liksom trygghetsfrågan väger också tungt för om de kommer att fortsätta med kontanthantering.

Inom sällanköpshandeln är bankerna villkor viktigare följt av försäljningen till kunder som vill betala med sedlar och mynt.

Här väger trygghetsfrågan inte lika tungt.

– När det blivit allt svårare att göra pengar på kontanter har infrastrukturen kring hanteringen börjat krackelera. Om våra politiker anser att tillgång till kontanter är en demokratisk rättighet måste staten och bankerna vara beredda att ta ett större ansvar, säger Bengt Nilervall.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...