Foto: Lars Welin

Ny rapport från Ica: ”Handeln skapar avtryck i hela samhället”

Ica-handlarnas Förbund vill lyfta fram handelns frågor och betydelse. I dag, onsdag, presenterades en ny rapport. ”Handeln är en ekonomisk motor”, säger Fredrik Bergström på WSP som ligger bakom analysen
Annons:
Text: Lars Welin
Annons:

Rapporten analyserar de ekonomiska och samhällsnyttiga bidrag som Ica-handlarna ger. Ica-handlarna är lokalt viktiga aktörer som förutom att erbjuda kunderna varor även ger arbetstillfällen och skatteintäkter, och bidrar till integration och samhällsutveckling.

– Ica-handlarnas samhällsengagemang, det är Ica på riktigt, säger Magnus Moberg, Ica-handlare på Ica Maxi i Falköping och ordförande för Ica-handlarnas Förbund.

Ica-butikerna bidrar bland annat med 54 000 jobb i 285 kommuner, vilket ger 4,5 miljarder kronor i kommunala skatteintäkter. Sammantaget bidrar Ica-butikerna med 36 miljarder kronor till Sveriges BNP.

– Handeln är som kyrkan mitt i byn och en viktig ekonomisk motor på många håll, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef på WSP.

I rapporten lyfts även handelns betydelse när det gäller arbetsmarknad och integration fram.

– Handeln är en jobbskapare som öppnar dörren till arbetsmarknaden. Oerhört värdefullt för både individ och samhället, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Hon pressade också de närvarande politikerna kring trygghetsfrågorna när handelns villkor diskuterades.

– Rån och hot är en realitet som ingen kan bortse från.

Ica-handlarnas förbunds vd Fredrik Hägglund med boken Lokala avvikelser kan förekomma.

I samband med frukostmötet på onsdagen lanserade också Ica-handlarnas Förbund en ny bok som tagits fram med anledning av bolagets 100-årsjubileum 2017.

Boken heter Lokala avvikelser kan förekomma och innehåller 100 berättelser om det lokala entreprenörskapet. Boken är rikt illustrerad med bilder från butikernas vardag, bilder som kommer att ställas ut på olika sätt framöver.

– Tanken är att ge en mer nyanserad bild av Ica-handlarna och lyfta fram det sociala entreprenörskap som finns runt om i landet, framhåller Magnus Moberg.
Boken kommer att spridas till Icas samarbetspartners, organisationer och beslutsfattare.
 
– Jag är verkligen stolt över vad Ica-handlarna åstadkommer och det kommer fram i boken, säger Ica-handlarnas Förbunds vd Fredrik Hägglund.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...