Ny lag på gång i Frankrike – ska göra det olagligt för butiker att slänga kläder

Nästa år väntas det bli förbjudet att kasta osålda kläder i Frankrike, modebutikerna ska i stället åläggas att skänka plaggen till välgörenhet.
Text: Kalle Östgren
Annons:

Frankrike har länge legat i frontlinjen för hållbarhet genom olika initiativ, till exempel lagen från 2015 som förbjuder butiker att kasta tjänlig mat som gjorde landet till föregångare på området.

Nu är nästa steg på gång: En lag som förbjuder modebutiker att kasta osålda kläder. I dag är det vanligt att franska klädkedjor, efter att först gjort försök att rea ut varorna, kasserar osålda kläder.

I Europa beräknas varje år fyra miljoner ton helt användbara kläder kastas varje år – och bara drygt 20 procent av den volymen återvinns. Ett nytt lagförslag i Frankrike, som beräknas svara för drygt 17 procent av mängden kasserade kläder i Europa, vill sätta stopp för det – och tvinga landets butiker att i stället skänka osålda varor.

Lagförslaget har lagts efter en häftig debatt i Frankrike om klädsvinnet. Frågan har bland annat drivits av Emmaus, en organisation baserad i Paris som arbetar för att hjälpa hemlösa. Debatten tog fart på allvar i februari efter att en bild på Facebook som visade hur nya men osålda kläder destruerades blev viral.

Franske premiärministern Édouard Philippe har lovat att göra allt han kan för att få igenom lagen om ”cloth waist” under 2019 och landet väntas anta likande lagstiftning också för hemelektronik- och möbelbutiker.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...