Ny fastighetsjätte: Stadskärnan är inte död

Cityhandeln är inte död. Det slår det nya fastighetsbolaget Agora fast. Företaget värnar om det som finns utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. ”Medan de andra börjar där startar vi någon annanstans”, säger vd Wilner Andersson.
Text: Daniel Norman
Annons:

Ägargruppen består av fastighetsägare som M2-Gruppen, Klövern, Profi och D Carnegie. Agora tar över ägandet av deras fastigheter mot att de får aktier i bolaget.

– Min, och ägarnas uppfattning, sedan ett antal år tillbaka är att det finns handelsfastigheter i resten av landet, utanför Stockholm, Göteborg och Malmö, som behöver lite extra omsorg och uppmärksamhet, säger Wilner Andersson, som tidigare var vd för Steen & Ström Sverige.

Det tänker Agora ta till vara på. Fokus kommer att ligga utanför det tre storstäderna.

– Vi vill vara med och jobba mot detaljisterna och lyssna på deras önskemål, både vad gäller stort och smått, säger Wilner Andersson.

I dag finns 13 fastigheter i portföljen spritt över hela landet. Dessutom kommer bolaget att köpa sju köpcentrum från Niam samt ett vardera från Diligentia och Balder.

Fastigheterna ligger i stadskärnor.

– Vi tror inte att svenska städers centrum behöver dö, det behöver inte vara så, säger Wilner Andersson.

Samarbetet med andra fastighetsägare och kommunen på den aktuella orten tror han är nyckeln.

Agora betyder torg på grekiska men är också en förkortning av A Group of Retail Assets Sweden AB, som är bolagets fullständiga namn.

– Vi är ett nytt bolag som bara har funnits i några månader. Fast det är först nu verksamheten kommer igång på allvar, säger Wilner Andersson.

En ansökan om att bli börsnoterat på First North är inlämnad och en nyemission pågår. Målet är att växa ännu mer.

– Ägaren har ambitionen att vi ska ha fastigheter till ett värde av 10 miljarder inom tre till fem år, säger Wilner Andersson

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...