Nu kan utsatta bolag ansöka om statligt stöd: ”Många är i akut behov”

Från och med i dag kan företag som tappat 30 procent eller mer i omsättning under mars och april ansöka om omställningsstöd. ”Ambitionen är att pengarna ska betalas ut inom en vecka”, säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Riksdagen fattade 17 juni beslut om att företag som på grund av coronapandemin tappat 30 procent eller mer i omsättning under mars och april ska kunna ansöka om omställningsstöd från staten.

I dag, klockan 12, öppnar Skatteverket, som ska administrera stödet, en digital tjänst för det.

– Många företag är i akut behov av stödet för att kunna betala sina räkningar. Därför är tiden mellan att beslutet om den nya lagen fattades till datumet när den börjar gälla rekordkort, bara fem dagar, säger Katrin Westling Palm i en kommentar.

Omfattningen på stödet kan variera, från 5 000 kronor och upp till 150 miljoner kronor. Det ska hjälpa företagen att täcka fasta kostnader som hyra, el, telefon med mera. Storleken på bidraget beräknas utifrån hur mycket det aktuella företaget har tappat. Pengarna sätts in på skattekontot.

– Ambitionen är att pengarna ska betalas ut inom en vecka förutsatt att ansökan är komplett och att det inte finns risk för att det blir en felaktig utbetalning, säger Katrin Westling Palm.

Enligt regeringens bedömningar har drygt 180 000 företag rätt till stöd. De beräknas få dela på drygt 39 miljarder kronor.  

Stödet kommer inte att betalas ut till företag som är i obestånd.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...