Foto: Foto: Susan Karling

Nu kan kunderna checka ut själva hos Pressbyrån och 7-Eleven

Reitan Convenience med Pressbyrån och 7-Eleven i spetsen har börjat med självskanningskassor. ”Vi räknar med att ha självskanning i cirka 100 butiker innan årsskiftet”, säger Magnus Carlsson, vd för Reitan Convenience i Sverige.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Självskanningskassorna finns i två varianter. En fristående kassaapparat ute i butiken och en vändbar sort som är integrerat med kassabandet och vrids fram när kassapersonalen behöver hjälp med att minska kundtrycket.

Just nu testas de nya systemen på flera håll i landet. 

– Vi vill se att allt fungerar innan vi slår på stora trumman. Just nu kommer 15 procent av butikernas omsättning via de här kassorna där det fungerar bra, säger Magnus Carlsson.

De fristående självskanningskassorna kommer att finnas i butiker med större kundflöden. Just nu testas de bland annat på Pressbyrån vid Malmö, Göteborg, Uppsala och Stockholms centralstationer.

– Stockholms central har 6 000 kunder per dag, och det kan komma 100 kunder på tio minuter. Folk har bråttom till tåget och då vill man inte stå i kö.

De vändbara kassorna kommer att finnas i andra butiker som har ett lägre kundantal men stötvisa toppar.

– Den här varianten finns bland annat på Pressbyrån vid Växjö Universitet. Personalen kan vända fram kassan om det blir kö, men man behöver inte avsätta någon extra för att hjälpa kunderna med kassan, säger Magnus Carlsson.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...