Foto: Foto: Lasse Fredriksson

Nu införs kemikalieskatten: ”Den kommer att slå hårt”

Kemikalieskatten på hemelektronik, som träder i kraft på lördag, tros leda till högre priser. Det kommer att gynna utländska e-handlare menar Elektronikbranschens vd. ”En hävstång för e-handeln”, säger han.
Text: Daniel Norman

I syfte att minska mängden farliga flamskyddsmedel träder en kemikalieskatt på elektronik och vitvaror i kraft på lördag.

Den som tillverkar eller importerar produkter som innehåller vissa hälsofarliga kemikalier får betala skatten. De har emellertid rätt att göra avdrag då allt i deras sortiment kanske inte gör det.

Skatten baseras på varans vikt, dock max 320 kronor per vara. Med moms blir det 400 kronor.

– Priset på en dator och skärm kan höjas med 800 kronor, en tvättmaskin kan bli 400 kronor dyrare, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen, till Aftonbladet.

Då skatten enbart tas ut på varor som säljs i Sverige menar han att det här kommer att gynna utländska e-handlare.

– Konsumenterna kommer att köpa samma produkter som tidigare men till högre pris eller från andra länder. Producenterna kommer att fortsätta tillverka produkter med samma kemikalier oavsett vika skatter Sverige tar ut, säger Klas Elm.

– Det här blir en ren hävstång för e-handeln och drabbar svensk detaljhandel hårt.

Konsumentminister Per Bolund (MP) håller inte med.

– Det här kommer att ge incitament att pröva produkter som inte innehåller lika mycket farliga kemikalier. Med starkt kundtryck och nu politiska krav tror jag att många tillverkare kommer att ställa om sin produktion, säger han till tidningen.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...