Nordstan förstärker sin kameraövervakning – länsrätten säger ja

Nordstan vill förstärka sin kameraövervakning. Och förvaltningsrätten säger ja. Ökad brottslighet och terrorism ligger bakom beslutet.
Text: Daniel Norman

Redan i dag har Nordstan övervakningskameror uppsatta. De får emellertid inte vara påslagna när köpcentrumet är öppet annat än vid särskilda händelser. 

I höstas ansökte samfällighetsföreningen som driver Nordstan om tillstånd för utökad kameraövervakning hos länsstyrelsen och den sa ja. Datainspektionen valde emellertid att överklaga beslutet till förvaltningsrätten. 

Nu ger rätten samfällighetsföreningen rätt skriver Göteborgs-Posten. Den växande terrorismen ute i Europa anges bland annat som skäl till att stärka övervakningen på särskilda offentliga platser. 

Det här innebär att övervakningskamerorna i Nordstan kommer att vara igång dygnet runt. Dessutom kommer materialet att sparas i 30 dagar för att kunna användas av polisen som bevismaterial. 

Polisen kommer emellertid endast att ha möjlighet att titta på bilderna om påföljden för det misstänkta brottet är minst sex månaders fängelse. 

– Det kommer att hjälpa oss att utreda brott som har skett om vi får bevisningen. Det kan också ha en viss avskräckande effekt. Jag tycker att det här är jättebra, säger Andres Börjesson hos polisen i Göteborg till tidningen. 

Datainspektionen kan välja att överklaga länsrättens dom till kammarrätten. Senast 13 juni ska det ske. 

– Vi bedömer att det är ett högre integritetsintresse på gator och torg. Och Nordstan är inte riktigt en vanlig galleria. Det är många besökare och många serveringar. Vi anser att det höjer integritetsintresset, säger Malin Ricknäs på Datainspektionen. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...