Foto: Foto: Pontus Nyman

Näringsministern efter mötet med handeln: ”Trenden går att bryta”

Efter gårdagens stormöte i Rosenbad i Stockholm närmar sig handeln och regeringen varandra i säkerhetsfrågan. ”Jag tycker att det nu verkar finnas ärliga intentioner att inte tolerera utvecklingen”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef hos Svensk Handel.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Under stormötet diskuterades hur regeringens nya satsning på trygghet i utsatta områden ska fördelas.

2018 öronmärks 500 miljoner kronor och därefter blir summan 1,5 miljarder 2019 respektive 2,5 miljarder årligen mellan 2020-2030. Pengarna kan ansökas av kommunerna själva.

– De kommer att användas där klyftorna är störst och kommunerna har bäst koll vart de gör mest nytta. Det kan röra sig om allt från sedelhantering och övervakning till fler väktare, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S) till Market.

Även närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) medverkade under mötet.

– Jag är helt säker på att trenden går att bryta när vi bestämmer oss för att gränsen är nådd, och det är där vi befinner oss nu, säger han.

På plats fanns även representanter från Sveriges fem största kommuner, polisen, Brottsförebyggande rådet, facket, företagare samt Svensk Handel.

– Tidigare har handeln varit ganska ensamma om att förespråka hårdare tag när det gäller brottsligheten. Där tycker jag att vi ser en svängning politiskt. Jag upplever ett äkta och ärligt engagemang, vilket är väldigt positivt, säger Mats Hedström.

Han välkomnar regeringens nya förslag.

– Alla satsningar är bra, och det är helt rätt med punktinsatser i vissa kommuner. Det finns mycket att göra men någonstans måste man börja.

Däremot, menar han, ska man ha i åtanke att det är valår i år.

– Vi märker tydligt från inte bara våra medlemmar utan även våra medlemmars kunder att säkerhetsfrågan kommer att bli en av de viktigaste frågorna i årets val. I princip alla partier satsar stort på säkerhetsfrågorna.

Även andra säkerhetspolitiska punkter dök upp under mötet.

Svensk Handel har sedan tidigare bland annat efterfrågat 10 000 fler poliser innan 2022 och ett bättre samarbete med ordningsvakter.

7,1 miljarder kronor tänker regeringen skjuta till polisen inom en treårsperiod, och siktet är inställt på 10 000 poliser innan 2024.

– Det innebär att vi fördubblar den summa som polisen själva har efterfrågat, vilket är väldigt ovanligt. Dessutom bygger vi två nya polishögskolor, en i Malmö och i Västsverige, konstaterar Ibrahim Baylan.

Hur ställer ni er till att ta hjälp av vakter för att lösa mängdbrott som snatterier?
– Det är en möjlighet som vi diskuterar och framförallt under en övergångsperiod. Däremot är det en sak som måste utgå lokalt, säger Mikael Damberg. 

Hur det blir med justitieministern Morgan Johanssons utredning om bland annat tillträdesförbud är inte klart i dagsläget.

– Vi jobbar för fullt med den just nu, säger Ibrahim Baylan.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...