MQ fortsätter att kämpa i motvind – både försäljning och resultat rasar

MQ fortsätter att kämpa i motvind. Försäljningen sjönk under det senaste kvartalet och resultatet försämrades. ”Förändringsbehovet har varit större än jag trodde”, säger vd Ingvar Larsson.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

MQ omsatte 406 miljoner kronor under fjärde kvartalet på det brutna räkenskapsåret, ett tapp på 8,8 procent sedan i fjol. I jämförbara enheter sjönk försäljningen med 7,8 procent.

– Under fjärde kvartalet har försäljningen och besöksutvecklingen varit svag vilket huvudsakligen kommer från ett lägre realager,som påverkat försäljningen negativt men samtidigt gett lägre prisnedsättningar i den totala affären, säger Ingvar Larsson i en kommentar.

Han berättar emellertid att e-handeln, med den nya plattformen, visar upp en kraftigt ökad tillväxt med fler besökare och en högre konverteringsgrad.

Koncernen redovisar en rörelseförlust på 22 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett minus på åtta miljoner kronor samma kvartal i fjol.

MQ-kedjan tappar 7,7 procent i jämförbar försäljning och redovisar en omsättning på 352 miljoner kronor. Rörelseresultatet är negativt, minus nio miljoner kronor vilket ska jämföras med ett plus på två miljoner i fjol.

Joys försäljning sjunker med 15,7 procent till 54 miljoner kronor. Under kvartalet har emellertid sju butiker stängts, den jämförbara försäljningen sjunker med 8,2 procent. Rörelseförlusten landar på tolv miljoner kronor, en försämring med två miljoner från motsvarande kvartal förra året.

Helåret 2018/2019 omsatte MQ 1,6 miljarder kronor, vilket innebär ett tapp på 7,1 procent föregående år.

Rörelseförlusten landar på en halv miljard kronor (543 miljoner kronor). Räknas nedskrivningar av immateriella tillgångar bort landar resultatet på 43 miljoner kronor.

– Under mitt första år som VD på MQ har jag konstaterat att förändringsbehovet varit större än jag trodde.Utvecklingen av försäljning och lönsamhet i bolaget motsvarar inte förväntningarna vare sig på kvartalet eller på året, konstaterar Ingvar Larsson.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...