Mio klådde branschen – och levererade rekordresultat: ”Extremt hårt arbetet bakom”

Mio nådde en omsättning på strax över sex miljarder kronor senaste räkenskapsåret, en tillväxt på 10,4 procent. ”I grunden handlar det om att vi har en ägar- och en affärsmodell som triggar och motiverar alla i företaget”, säger vd Björn Lindblad.
Text: Daniel Norman
Annons:

Med en tillväxt på 10,4 procent och en omsättning på strax över sex miljarder kronor växte Mio mer än branschen i genomsnitt.

– Vi la en tydlig plan 2013 för att skapa tillväxt och den har vi följt. I grunden handlade den om tre saker: att utveckla sortimentet, ha fler nyheter och bättre priser. Produkten är ändå grunden för Mio, säger Björn Lindblad till Market.

Kedjan har skördat framgångar i fysiska butiker och på nätet under det brutna räkenskapsåret som tog slut 30 april.

– Det är det som är så glädjande, samspelet mellan kanalerna. Vi har en stark försäljningsutveckling i butik och en urstark tillväxt på webben, säger Björn Lindblad.

Tillväxten online var 45,2 procent medan den i butiken var 10,4 procent, 8,1 procent mätt i jämförbara enheter.

Samtidigt gjorde moderbolaget Mio AB och de fjorton egenägda butikerna ett nytt rekordresultat 256 miljoner kronor (225 miljoner kronor föregående år).

– Det känns jättekul även om det ligger extremt hårt arbete bakom det. Volymtillväxten är grunden i det, säger Björn Lindblad. 

Tilläggas ska att resultatet belastats av kostnader för investeringar i affärssystem, valutakursen och problemen i Göteborgs hamn. 

Långsiktighet menar Björn Lindblad är en av de viktigaste förklaringarna till att Mio än en gång levererar rekordresultat.

Framgångarna har fortsatt även efter räkenskapsårets slut.

– Vi växte i maj, juni och juli. Nu har vi 78 månader med tillväxt. Det känns jättebra att vi lyckades i juli när möbler kanske inte stod högst upp på inköpslistan på grund av vädret, säger Björn Lindblad.

Vad är förklaringen till det?
– Vi var väl laddade för att göra en bra sommar. Vi hade bra erbjudanden, välfyllda hyllor och taggad personal. Man kan inte låta bli att tänka på hur det hade gått om det hade varit en normal sommar.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...