Foto: Pontus Edman

Minskningen var inget trendbrott – fler handlare utsatta för brott

Antalet handlare som utsatts för brott ökar igen, visar Svensk Handels Trygghetsbarometer. ”Första kvartalet i år blev betydligt stökigare än motsvarande period tidigare år, vilket givetvis är oroväckande”, säger säkerhetschef Per Geijer.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Drygt fyra av tio handlare, 44 procent, utsattes för brott under det första kvartalet i år, enligt Trygghetsbarometern. 

Det är en kraftig ökning jämfört med fjärde kvartalet 2020. Då uppgav tre av tio handlare, 30 procent, att de utsatts för brott. 

– Vi ser nu dessvärre att brottsligheten återigen ökat till höga nivåer, vilket tyder på att föregående kvartals minskning inte var ett trendbrott, utan snarare ett resultat av det speciella läge som coronapandemin försatt handeln i med kraftigt minskade besöksflöden. Första kvartalet i år blev betydligt stökigare än motsvarande period tidigare år, vilket givetvis är oroväckande, säger Per Geijer i en kommentar. 

De brottstyper som ökar mest är butiksstölder, 36 procent uppger att de varit utsatta för det den senaste veckan jämfört med 24 procent vid senaste mätningen, och hotfullt beteendet från besökare, 21 procent uppger att de utsatts för det den senaste månaden jämfört med 14 procent vid senaste månaden. 

– Handeln befinner sig fortsatt i ett annorlunda läge med förlängda restriktioner att förhålla sig till. Vi har fått rapporter från medlemmar om att hotfulla situationer kan uppstå när de informerar om rådande regler, vilket möjligtvis förklarar varför så väsentligt många fler handlare nu rapporterar om hotfullt beteende från besökare och kunder, säger Per Geijer.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...