Foto: Andreas Heneborn

Miljardären exklusivt om investeringen: ”Går in med full kraft”

Peter Gyllenhammars inträde i Teknikmagasinet har skapat stora rubriker inom svensk retail. För första gången kommenterar nu den välkände finansmannen sitt intresse i den ekonomiskt pressade hemelektronikkedjan.
Annons:
Text: Michael Sandsjö
Annons:

Som Market tidigare har berättat tar finansmannen Peter Gyllenhammar, via Peter Gyllenhammar AB, med stor sannolikhet över ägandeskapet i Teknikmagasinet.

Går det ackordsförslag som nyligen presenterades för fordringsägarna igenom blir affären med riskkapitalbolaget Segulah ett faktum.

För första gången kommenterar nu Peter Gyllenhammar det förmodade förvärvet.

– Jag har, ska jag säga, inte jättedjupa kunskaper om Teknikmagasinet eller branschen, men intrycket jag har fått är väldigt positivt. Företagsledningen känns väldigt duglig och kulturen inom bolaget verkar stark. Inte minst hos medarbetarna, säger Peter Gyllenhammar till Market.

– Jag har besökt ett antal butiker, jag har träffat ledningen och även besökt centrallagret i Eskilstuna. Andan jag har mött känns väldigt bra, fortsätter han.

Du gillar det du sett?
– Ja, definitivt. 

Peter Gyllenhammar uppfattar Teknikmagasinet som en destination snarare än en hemelektronikkedja. Butiker man söker sig till för att hitta bra, roliga, intressanta produkter till vettiga priser, menar han. Dessutom  med en service och ett bemötande som skiljer sig väldigt positivt från den man kanske finner hos de ”stora drakarna”.

 

Det faktum att Peter Gyllenhammar redan har gått in med 17 miljoner kronor för att stötta Teknikmagasinet (går inte ackordet igenom har Peter Gyllenhammar så kallad superförmånsrätt, vilket betyder förtur framför alla andra kreditorer att få pengarna återbetalda) vittnar förstås om en stark tro på att bolaget ska komma på fötter igen.

– Vi behöver komma till ett formellt avslut först, men jag har goda förhoppningar om att det ska gå bra. Jag tror verkligen att det finns förutsättningar för att skapa en stabil verksamhet som kan ägna sig åt tillväxt istället för att tvingas till återkommande brandkårsutryckningar, säger Peter Gyllenhammar.

Förvärvet av Teknikmagasinet är Peter Gyllenhammars första inom retailvärlden.

Via Peter Gyllenhammar AB finns sedan tidigare, bland annat, intressen i kärnkraftsteknikföretaget Studsvik och i vindkraftsbolaget Arise.

Genom dotterbolaget Galjaden Fastigheter AB (80% ägt) ägs och förvaltas också närmare 160 000 kvadratmeter i kommersiella fastigheter. Mestadels i Sverige men också till en mindre del i Estland.

– Teknikmagasinet är definitivt en av mina större investeringar och vi är commitade att gå in i det här med full kraft, säger Peter Gyllenhammar.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...