Mellandagsrean putsade siffrorna något för modehandeln

2018 blev ett minusår för modehandeln. Men tack var en stark mellandagsrea blev tappet något mindre än förväntat.
Text: Daniel Norman
Annons:

– Decemberprognosen som mätte försäljningen till och med den 19 december visade dystrare siffror varför man kan konstatera att mellandagshandeln varit stor och förbättrade försäljningen, säger Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil. 

Strax innan jul presenterade branschorganisationen en temperaturmätning som visade att klädförsäljningen sjunkit med 5,5 procent och skoförsäljningen med 4,2 procent under december månad. 

När Stilindex för hela december presenteras visar det att försäljningen av kläder, i fysiska butiker och e-handel, sjunkit i 3,8 procent mätt på jämförbara enheter och i löpande priser. 

Försäljningen av skor sjönk med 0,3 procent. 

Trots putsade decembersiffror så tappade klädhandeln 2,8 procent i försäljning under 2018 om man jämför med året innan. Skohandeln tappade 3,4 procent. 

– 2018 blev ett minusår för modehandeln med en negativ försäljning under de flesta av årets månader. Utvecklingen i Sverige är dock inte isolerad. Bland annat den tyska modehandeln visar en likartad utveckling, säger Mikael Sandström. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...