Meds svar på priskritiken: ”Vad är skadan om man hjälper en pensionär”

Nätapoteket Meds kan bryta mot lagen när de sänker priset på läkemedel för pensionärer. Nu svarar vd Björn Thorngren på kritiken. ”SL har rabatt för äldre. Varför skulle inte vi kunna ha det?”
Annons:
Text: Michael Sandsjö
Annons:

I måndags skrev Market om att nätapoteket Meds kan bryta mot den så kallade förmånslagen i och med att bolaget subventionerar läkemedelskostnader för pensionärer.

Under september månad återbetalar bolaget halva kostnaden för äldres receptbelagda mediciner upp till högkostnadsskyddet. Det innebär att alla över 61 år, året då du tidigast kan ta ut allmän pension, kommer att få hälften av sin order återbetald upptill 1 125 kronor på receptbelagda läkemedel. Återbetalningen tar högst sju bankdagar från och med när ordern är lagd.

Men satsningen kan alltså vara olaglig.

Ärendet hanteras just nu av TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, vilket Meds-vd:n Björn Thorngren välkomnar.

– Det står inget om egenavgift eller huruvida den får sänkas i den lagtext TLV hänvisar till. Så oavsett var man kommer ifrån är nog alla överens om att läget är högst oklart. Så det är det vi vill få prövat, säger Björn Thorngren till Market.

Skulle Meds få grönt ljus kan apoteksuppstickaren tänka sig att utöka satsningen på att subventionera för vissa patientgrupper.

Skulle bolaget däremot bryta mot lagen kan vite vara att vänta.

– Det är ingenting vi siktar på, för att få någon slags uppmärksamhet. Vi vill inte medvetet bryta mot lagen, säger Björn Thorngren.

Pensionärer är en konservativ grupp som är svår att få att ändra vanor. Men SL har rabatt för äldre, så varför skulle inte vi kunna ha det, fortsätter han.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...