Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Matforskaren: ”Det händer ofta att jag äter tacos – men inte på fredagar”

Etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström är alltid aktuell, men lite extra just nu i och med att han är en av årets 58 sommarpratare i P1:s mest lyssnade och nedladdade program: Sommar.
Text: Agneta Renmark

Vilken var din första tanke när de ringde från Sommar?
– Jag tänkte ”Åh, vad roligt” och sedan ”Det är klart att jag ska göra det”. Jag fick det där samtalet redan i februari och har sedan ägnat våren åt att skriva och skriva om. Jag tror faktiskt aldrig att jag jobbat så mycket med ett manus tidigare.

Vad ska du tala om?
– Inte helt oväntat blir det mat på en massa olika sätt. Mitt perspektiv handlar mycket om den kulturella maten – hur vi skapar gemenskap med hjälp av mat och varför. Jag kommer även att berätta om varför jag alls blev matforskare.

SOCIALT. Richard Tellström ska sommarprata om hur vi skapar gemenskap med hjälp av mat.

Ja, varför blev du det?
– Jag började min bana som politisk analytiker och var det i 15 år innan jag läste till etnolog. Sedan hade jag en 40-årskris, var desillusionerad och tyckte inte att jag gjorde det som jag egentligen var duktig på. Det som är spännande med livskriser är att de kan driva en åt helt nya håll. Kontentan är att man måste vara sann mot sig själv – annars blir livsresan meningslös.

Vilken musik ska du spela?
– Jag kommer att blanda musikstycken från de senaste 300 åren, ibland som illustration, ibland som reflektion – inte bara som musikaliska avbrott. Musiken är betydligt svårare att plocka fram än själva pratet.

Ditt sommarprat sänds 4 juli, på USA:s nationaldag. Märks det på innehållet?
– Det passar perfekt eftersom jag kommer att prata mycket om USA:s betydelse för vår matkultur, våra matprofiler och för den svenska livsmedelsindustrin. Vi väljer ju inte mat utifrån vad som är gott utan vilka kulturer vi ser upp till. Det är inte bara så kallad skräpmat vi importerat från USA utan även företeelser som Bondens marknad. Vi inspireras men twistar till det så att det passar in i vår kulturella idé.

LÖRDAGSKÄK. Även en måltidsforskare gillar tacos.

Blir du själv påverkad av mattrender?
– Jag kan inte ställa mig vid sidan av om jag inte vill hamna utanför mina vängrupper, andra relationer och sammanhang jag lever i. Hela syftet med mat och måltider är att skapa gemenskap. I dag tillåts man dock äta mer individuellt och ideologiskt; det har blivit socialt accepterat att äta parallellt, men fortfarande inom vissa givna ramar.

Äter du tacos på fredagar?
– Det händer ofta att min man och jag äter tacos men inte på fredagar utan på lördagar. Där är helt enkelt för avancerad matlagning på en fredagskväll med allt hackande. På fredagar ställer vi hellre bara fram en skål med räkor eller havskräftor och rostar ett par brödskivor.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...