Foto: Foto: Riksbanken

Många småbutiker saknar fortfarande nya mynt: ”Vi har fått skramla hit och dit”

En dryg månad efter myntbytet har många små butiker fortfarande problem att förse kunderna med nya mynt. ”Jag får tigga av kunderna”, säger Eva Kristoffersson köpman för Handlar’n i Klimpfjäll.
Text: Pontus Nyman
Annons:

Eva Kristoffersson frågar helt enkelt kunderna om de har några mynt att betala med.

– Det är 12,5 mil enkelväg till Vilhelmina för att växla pengar och nu funderar de på att lägga ned där också. Då måste vi åka 25 mil enkelväg, säger hon.

Men när kön i butiken är lång blir det knivigt.  

– Ja, man vill ju inte direkt stå och tigga mynt då. Problemen uppstår när det är kö och någon bara har kontanter. Vi har fått skramla hit och dit, men det löser sig alltid på något sätt. Kanske att de får betala nästa gång eller att någon annan har kontanter, säger hon.

Eva Kristoffersson som driver Handlar'n i Klimpfjäll.

Även Bengt Nilervall, expert på betalfrågor hos Svensk Handel, bekräftar problemen för mindre handlare.

– Det har varit lite stökigt. Vissa butiker har haft svårt att få tag i mynt, men på det stora hela har det gått relativt okej. Mycket tack vare Loomis möjlighet att beställa hem mynt via post, säger han.

Det är lagligt att växla mynt hos banken fram till månadsskiftet. Tror du att mindre handlare olagligt ger tillbaka gamla mynt?
–  Det tror jag absolut, men det är inget jag har några bevis för. Jag tror att många är lite flexibla som handlare och att det många gånger varit lösningen. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...