Foto: Foto: Gustaf Olsson

Lindex resultatras: 412 miljoner kronor – nu ska butiksnätet ses över

Under 2017 tappade Lindex 4,3 procent i omsättning och levererade ett rejält resultattapp. Åtgärder har vidtagits för att minska kostnaderna och nu ser kedjan över butiksnätet.
Text: Daniel Norman
Annons:

Stockmann flaggade redan i början av januari för ett rejält resultattapp för Lindex. I dag publiceras bokslutskommunikén. 

Omsättningen sjönk från 633,2 miljoner euro 2016 till 606 miljoner euro förra året, ett tapp på 4,3 procent. Det motsvarar ungefär 270 miljoner svenska kronor. 

Under året öppnade Lindex 24 butiker och stängde nio. Den jämförbara försäljningen sjönk med 2,7 procent. 

Julhandeln och Black Friday räddade inte Lindex. Under fjärde kvartalet sjönk försäljningen med en procent, i jämförbara butiker med 1,2 procent. 

Rörelseresultatet försämrades från 54,9 miljoner euro 2016 till 13,4 miljoner euro. I svenska kronor motsvarar det ett tapp på nästan 412 miljoner.

Under fjärde kvartalet sjönk rörelseresultatet från 19,6 miljoner euro till 10 miljoner euro. 

– Lindex resultat var inte tillfredställande, och vi har inlett beslutsamma åtgärder för att säkerställa en helomvändning, säger Lauri Veijalainen, vd för Stockmann. 

Senast i augusti från kedjan en ny vd i Susanne Ehnbåge, i dag på Netonnet. 

Den senaste tiden har Market rapporterat om att Lindex stänger butiker. Stockmann skriver i bokslutet att kedjan under 2018 kommer att fokusera på butiksnätet. 

Olönsamma butiker kommer att sängas eller flyttas. I stället ska nya Lindex-butiker öppna på attraktiva platser och nya format utlovas. Stockmann spår att antalet enheter kommer att minska under 2018. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...