Foto: Shutterstock

Lågtryck över skohandeln i juli: ”Många är oroliga över utvecklingen”

Klädhandeln har ökat försäljningen under de reatunga sommarmånaderna. Det visar Stilindex. Skohandeln ökade försäljningen i juni med tappade däremot i juli, trots svaga jämförelsetal.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

I juni ökade försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel med 2,1 procent mätt på jämförbara enheter och i löpnade priser enligt Stilindex från Svensk Handel Stil. Det om man jämför med samma månad i fjol.

Försäljningen av skor växte med 1,5 procent.

– Efter maj månads saga siffror är det inte oväntat att modehandelns försäljning ökade i juni. En normal svensk sommarmånad och svaga jämförelsesiffror gjorde försäljningsutvecklingen till en positiv upplevelse för de flesta modehandlarna, säger branschordförande Mikael Sandström i en kommentar.

För klädhandeln blev även juli en positiv upplevelse där försäljningen steg med 4,9 procent.

– Klädhandeln lyckades ta igen fjolårets julinedgång på 4,7 procent med marginal. Däremot hade skohandel det kämpigare, säger Mikael Sandström.

Trots svaga jämförelsetal (-3,8) sjönk försäljningen med 1,1 procent jämfört med juli i fjol.

– Ackumulerat har skohandeln tappat 2,4 procent under året och många branschföreträdare är oroliga över utvecklingen där höga hyror utgör ett stort problem, säger Mikael Sandström.

Trots bättre siffror under sommaren visar även klädhandeln upp ett ackumulerat minus på en procent hittills i år.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...