Foto: Foto: Lasse Fredriksson

Lågtryck över modehandeln i sommar: ”Kan tyvärr inte se någon trendförändring”

”Varannandagsväder brukar sägas vara det bästa säljvädret”, konstaterar Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström. Trots att sommaren dominerats av det gynnades inte modehandeln. Försäljningen sjönk i både juni och juli.
Text: Daniel Norman
Annons:

Sommaren i modehandeln

Juni

Kläder: -1,7%
Skor: -1,6%

Juli

Kläder: -1,7%
Skor: -1,9%

Ackumulerat

Kläder: -2,0%
Skor: -2,7%

Mätt i jämförbara enheter och i löpande priser. 

Försäljningen i klädfackhandeln sjönk med 1,7 procent i juli mätt på jämförbara enheter i löpande priser. Skofackhandeln landade på -1,9 procent. 

– Den svaga utvecklingen för modehandeln fortsätter. Vädret har i juli varit väldigt skiftande med regn i söder, bevattningsförbud i öster och relativt soligt i norr. Om detta haft någon betydelse skulle det i så fall varit gynnsamt för modehandeln där varannandagsväder brukar sägas vara det bästa säljvädret, säger Mikael Sandström som konstaterar att det inte syns i siffrorna. 

Även i juni hade modehandeln det trögt. Klädfackhandeln tappade 1,7 procent i försäljning, skofackhandeln 1,6 procent. 

– Dessutom var fjolårets juni också dålig med blygsamma +0,1 för klädhandeln och ett minus för skor på hela 4,1, säger Mikael Sandström. 

Ackumulerat hade försäljningen av kläder sjunkit med två procent fram till slutet av juli, skoförsäljningen hade tappat 2,7 procent. 

– Det är ingen bra utveckling och visar svårigheterna för modebranschen att klara löneökningarna, de höjda sociala kostnaderna för ungdomar och hyresnivåer på kontrakt som skrev i bättre tider, konstaterar Mikael Sandström. 

Sedan början av året har bara mars haft en smärre ökning. 

– Jag kan tyvärr inte heller se att någon trendförändring med väsentligt ökande försäljning är i sikte, fortsätter han.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...