Foto: Kalle Östgren

Kvinnliga stridspilotens viktigaste råd: ”Gör något som skrämmer dig varje dag”

Hon har erfarenheter från en av världens mest extrema arbetsmiljöer – som stridspilot på ett hangarfartyg. I dag utbildar och inspirerar Carey Lohrenz ledare över hela USA. ”Släpp rädslan för att misslyckas, den paralyserar dig”, säger hon.
Text: Kalle Östgren
Annons:

Hon kliver fram på scenen, tittar med fast blick ut över den stora publiken, fylld av chefer från detaljhandeln och it-branschen, och förklarar:

– Kravet i mitt jobb har varit att prestera under extrem stress i en turbulent omgivning med höga krav från flera intressenter, ibland med oklar information, med ansvar för många människor och teknik för miljontals dollar – och ta blixtsnabba beslut. Och om de blir fel kan de få katastrofala konsekvenser.

Efter ett par sekunders konstpaus tillägger hon:

– Visst känner ni igen er? Det är väl ungefär så er vardag också ser ut?

VÅGA AGERA. ”Om du väntar till det perfekta tillfället dyker upp – vilken det kanske aldrig gör – tappar du tid och blir en förlorare”, säger Carey Lohrenz.

Carey Lohrenz

Aktuell: Första kvinnliga stridspiloten i U.S. Navy.
Ålder: 50 år.
Född: Wisconsin, USA.
Familj: Man och fyra barn.
Karrär: Examen som pilot 1993. Tio år som stridspilot och flög jaktplanet F-14 Tomcat. Arbetar i dag som ledarskapsutbildare, coach, inspiratör och föredragshållare. Har skrivit boken ”Fearless leadership”.

Kvinnan på scenen heter Carey Lohrenz och har ett cv som backar upp hennes ord: Hon var den första kvinnliga stridspiloten i den amerikanska marinen.

Efter att 1993 ha klarat sig igenom nålsögat i U.S. Navys pilotutbildning – med ”drill sergeants” som gjorde allt för att få henne att ge upp – flög hon stridsflygplanet F-14 Tomcat och arbetade som pilot under tio år.

När hon framträdde på SAS Global Forum 2018 i Denver berättade hon om en av de största utmaningarna i tjänsten: Att landa på ett hangarfartyg i grov sjö – på natten (vilken amerikanska marinens piloter är de enda i världen som har tillstånd att göra):

– Det är en ”controlled car crash”, planet stannar på 1,2 sekunder efter att ha landat på däck, sa Carey Lohrenz.

I dag är hon ledarskapsutvecklare, utbildare och föredragshållare som anlitas flitigt för att berätta om sina erfarenheter och inspirera ledningsgrupper och medarbetare i företag över hela USA.

Hon har också skrivit en bästsäljande bok: ”Fearless ledarship”.

På scenen i Denver slår hon fast en av sina viktigaste erfarenheter:

– Du måste lära dig att 80 procent är ”good enough”. Det är lätt att tro att personer som arbetar i extrema miljöer hela tiden har det optimala som enda målet. Delvis stämmer det, vissa saker går det inte att kompromissa med och måste göras rätt, annars kan det bli ens död, säger hon och fortsätter:

– Men den stora, övergripande erfarenheten från turbulenta miljöer är insikten att perfektionen kommer att bli din fiende. Släpp det och agera i stället. Kom igång och justera på vägen. Om du väntar till det perfekta tillfället dyker upp – vilken det kanske aldrig gör – tappar du tid och blir en förlorare. Kom ihåg: 80 procent är ”good enough”! Kvaliteten ligger i att våga handla.

TROLLKONSTER. Carey Lohrenz berättade att hon hade en mycket diffus uppfattning om hur ett flygplan fungerade innan hon började pilotutbildningen: ”Det var luft som strömmade, magi, lite mer magi och viktig magi”.

Carey Lohrenz har tre punkter hon förmedlar till alla sorters ledare:

• Släpp rädslan för att misslyckas.
– Detta är den gemensamma, allmänmänskliga faktor som paralyserar oss. Men de flesta av oss underskattar vår förmåga att komma tillbaka efter ett upplevt misslyckande. Det var just den förmågan instruktörerna letade efter under pilotutbildningen: Individerna som vågade testa sina gränser, som misslyckades men inte knäcktes, i stället ruskade de av sig olusten och hade förmågan att fortsätta arbeta.

Erfarenheten från turbulenta miljöer är insikten att perfektionen kommer att bli din fiende.

• Bygg ett lag som arbetar tillsammans.
– När varje individ arbetar både för att lyckas själv och för att laget ska lyckas, då finns förutsättningarna för framgång. Egenskapen att inte arbeta för egen vinning utan för laget, att få dina kamrater att lyckas, det är en annan egenskap alla krävande militära utbilningar söker.

• Ett glasklart mål.
När alla vet vad allt arbete, all möda och alla motgångar i slutändan ska leda till finns nästan inget som kan stoppa ett team. Att aldrig tappa målet ur sikte är ett krav som blir tydligt för en stridspilot: ”If you loose sight, you will loose the fight”. Det gäller i alla jobb och för varje individ, både professionellt och privat.

Carey Lohrenz avslutar sitt föredrag med en vädjan till alla i publiken att bryta sig ur bekvämlighetszonen:

– Jag har en utmaning som jag vill att du antar: Under de nästa 30 dagarna ska du varje dag göra något som skrämmer dig. Inget är så utvecklande för dig själv – och så inspirerande för ditt team att se dig göra. Vi är alla rädda för sällan!

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...