Kurvan fortsätter att peka åt fel håll för Odd Molly – som nu vidtar fler åtgärder

Odd Mollys omsättning sjönk med 18 procent under första kvartalet och förlusten växte. ”Det präglades av åtgärdsprogrammet och omställning av affärsmodellen”, säger vd Jennie Högstedt. Nu vidtar ledningen fler åtgärder för att få bolaget på rätt köl.
Annons:
Text: Daniel Norman
Annons:

Odd Molly hade en tuff start på året. Under första kvartalet sjönk omsättningen med 18 procent till 86,2 miljoner kronor.

Förlusten steg, från 6,7 miljoner till 17,6 miljoner.

– Det första kvartalet präglades av åtgärdsprogrammet och omställning av affärsmodellen som initierades under hösten och som löper enligt plan, säger Jennie Högstedt i en kommentar.

Att omsättningen sjönk förklarar hon med att reaförsäljningen inte var på samma nivå som tidigare.

– En annan faktor som påverkar jämförelsen mellan åren är att vi stängt ett antal butiker.

Under kvartalet stängdes två butiker i Stockholm och en i Göteborg.

Stängningarna är en del av åtgärdsprogrammet där totalt elva enheter, det vill säga två tredjedelar av alla butiker, ska avvecklas.

Efter kvartalets slut, i april, stängdes ytterligare två.

Resultatet påverkas negativt av en lägre försäljning vilket ledde till att förlusten växte. Det påverkas också av omstruktureringskostnader på 3,8 miljoner kronor.

Ledningen har nu identifierat ytterligare åtgärder vilket ska leda till en kostnadsbesparing om 25 miljoner kronor på helårsbasis.

– I korthet innebär det att vi effektiviserar och digitaliserar vår försäljning mot slutkund och återförsäljare samt reducerar sortimentet ytterligare, säger Jennie Högstedt.

Samarbetet med agenter på mindre marknader som inte varit tillräckligt lönsamma har avslutats.

I USA och Kanada, där bolaget ser stor potential, har licensavtal med en ny partner ingåtts.

– Vi förbered en nyemission som väntas tillföra bolaget 25 miljoner kronor för att stärka bolagets finansiella situation och accelerera omställningen av affärsmodellen samt digitala satsningar, säger Jennie Högstedt.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...