Kronans Apotek värvar vd från Ica – för att nå toppen: ”Stora möjligheter att växa”

Ica tappade sin programdirektör till Kronans Apotek. Nu är kedjans vd på plats – och ger sin syn på uppdraget. ”Jag ska driva på utvecklingen”, säger Anders Torell till Market.
Annons:
Text: Thomas Ohlén
Annons:

Tredje största kedjan

  • Kronans Apotek har 326 apotek och omsatte knappt 7,4 miljarder kronor netto 2016 (plus 3,5 procent jämfört med 2015).
  • Marknadsandelen uppgår till knappt 20 procent.
  • Två apotekskedjor är omsättningsmässigt större. Apoteket AB omsätter 20,3 miljarder kronor och Apotek Hjärtat 12,5 miljarder kronor (netto).

Kronans Apoteks nye vd har en gedigen dagligvaruerfarenhet från sina 14 år inom Ica Gruppen – som logistikdirektör, affärschef, landschef och fram till och med årsskiftet programdirektör.

Värvningen blev formaliserad i juli i fjol.

Och nu är det alltså apotek som gäller.

– Apoteksbranschen har sina speciella förutsättningar men jag kan handel bra och bedömer att jag har en hel del att tillföra Kronans Apotek, säger Anders Torell efter några dagar som ansvarig för Sveriges omsättningsmässigt tredje största apotekskedja.

Apoteket är fortfarande i särklass störst på marknaden och även till Ica-ägda Apotek Hjärtat är avståndet stort i kronor.

Anders Torell tänker bidra till att gapet reduceras.

– Organiskt kan det bli svårt men vi har stora möjligheter att fortsätta växa. Vi möter 65 000 kunder varje dag och dem måste vi ha högsta fokus på. Vår affär syftar till att på olika sätt hjälpa människor att må ännu bättre. Ibland behöver man läkemedel och vård och ibland receptfria läkemedel.

Du har arbetat länge inom Ica Gruppen. Kan du ta med något från Apotek Hjärtat?
– Jag jobbade med annat och hade ingen insyn i Hjärtats verksamhet, svarar Anders Torell.

Apoteksbranschen omreglerades 2009 och då blev statliga Apoteket av med sin ensamrätt att sälja vissa detaljhandelsvaror.

Sedan dess har en hel del nya apotekskedjor försvunnit – via affärer.

Receptet för att komma ikapp de andra är kanske köp av någon aktör?
– Apotek är en relativt ny bransch men jag vill inte spekulera i om det blir ytterligare konsolidering.

Kronans Apotek introducerade sin fullskaliga e-handel i september 2015 och ett år senare stärkte kedjan sitt omnikanalerbjudande med en app som fokuserar på receptbelagda läkemedel.

E-handeln svarar enligt senaste tillgängliga statistiken från Apoteksföreningen för en tredje av apotekens omsättningstillväxt och nästan hälften av volymökningen.

– Digitaliseringen påverkar konsumenternas beteende och branschen och där måste vi givetvis vara med, säger Anders Torell.

Market har tidigare berättat att Apotek Hjärtats onlineandel närmar sig tre procent av omsättningen.

Kronans Apotek vill inte offentliggöra en procentsats.

– Det är för tidigt att summera 2017 men vi har en bra försäljningstillväxt på nätet.

Hur förklarar du det?
– Vi har förstått vad kunderna vill ha online och vi har fått dem att komma dit men även om digitaliseringen ger nya möjligheter får vi inte tappa bort de kunder som vi redan har, påpekar Anders Torell.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...