Foto: Shutterstock

Kravet från de brittiska jättarna: Inför särskild skatt på online-köp

50 av Storbritanniens största detaljhandelskedjor gör gemensam sak för att förmå den brittiska regeringen att införa en särskild skatt på online-köp. Detta för att försöka bromsa utslagningen i den fysiska handeln.
Annons:
Text: Susan Berzelius
Annons:

Uppropet, och vädjan till regeringen och borgmästaren i London, är undertecknat av 50 av landets största detaljhandelsföretag, bland andra Harrod’s, Boots, John Lewis, Tesco och Marks and Spencer.

De vädjar om två förändringar i skattelagstiftningen. Dels vill kedjorna att en särskild online-skatt på två procent införs, dels att fastighetsskatten sänks med 20 procent.

Detta sedan tomma butikslokaler i citylägen ökat med drygt tio procent under de gångna åren samtidigt som försäljningen nått de lägsta nivåerna sedan 2015.

Som exempel på vad man anser vara en orättvis beskattning jämförs Amazons skatter med klädkedjan Nexts.

Amazon uppges betala 63,4 miljoner pund i olika affärsavgifter och skatter, 40 miljoner mindre än Next betalar. Detta trots att Amazons omsättning i Storbritannien uppgår till det dubbla jämfört med Next.

– Den tyngd som dessa skatter utgör för den fysiska handeln begränsar inte bara tillväxten i handeln, den bidrar till att butiker tvingas stänga i framför allt citylägen, säger River Islands styrelseordförande Clive Lewis i en kommentar till branschens samlade kampanj.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...