Krångelfaktorn: Här är varorna vi inte vågar köpa online – än

Svenskarna drar sig fortfarande för att e-handla större varor som byggprodukter för att man tror det ska bli krångel med leveransen. Och många ser mat som ett problem. Det visar en ny undersökning.
Text: Kalle Östgren
Annons:

Här ser flest leveranskrångel

Tabellen visar vilka av de undersökta varukategorierna som konsumenterna upplever att det är svårast att få hemlevererade efter att ha handlat på nätet.

  • Byggvaror: 37%
  • Inredning: 29%
  • Mat: 17%
  • Teknik: 15%
  • Kläder/mode: 14%
  • Läkemedel: 10%
  • Skönhetsprodukter: 6%

21 procent av respondenterna svarade att de inte handlar på nätet.

Källa: Undersökningen Byggbarometern för våren 2018, som genomförts av Yougov under perioden 26-28 mars 2018 på uppdrag av Bauhaus och bygger på svar på drygt 2 000 intervjuer av män och kvinnor i Sverige i åldrar över 18 år.

Svenska konsumenter är fortsatt skeptiska till att handla större varor på nätet.

Viktigaste orsaken: Förväntade problem kring leveransen.

Det visar senaste upplagan av undersökningen Byggbarometern, som genomförts av Yougov på uppdrag av Bauhaus.

Byggbarometern genomförs två gånger per år av Yougov, bygger på svar från drygt två tusen personer och tar tempen på konsumenternas inställning till inköp av byggvaror till sina renoveringsprojekt.

Den senaste undersökningen visar att många fortfarande drar sig för att köpa vissa varor på nätet, mycket på grund av att man antar att leveranserna är ett problem.

  • Nästan fyra av tio (37 procent) antar att leveranserna av byggvaror krånglar vid köp på nätet.
  • 29 procent tvekar till att e-handla inredning.
  • Nästan var femte (17 procent) svensk utgår från att leveranserna gör det svårt att handla mat på nätet

Johan Saxne, marknadschef hos Bauhaus, menar att många konsumenter inte känner till nya logistiklösningar som löser många av de tidigare problemen vid leveranser av skrymmande varor som köpts på nätet.

– Att handla mindre och lättare konsumentvaror som läkemedel och kläder är nog många vana vid det här laget. Men att det i dag är lika enkelt och praktiskt att även e-handla större produkter som byggvaror är många kanske inte medvetna om. Många är nog fortfarande fast vid gamla konventioner att man behöver en släpkärra för att handla byggvaror. Men det finns inga e-handelsvaror där konsumenterna kan förenkla för sig själva så mycket som när man handlar stora gods, säger han.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...