Foto: Foto: Suvad Mrkonjic

Kraftig ökning av rånen mot elektronikbutiker: ”Behövs tydliga åtgärder”

Antalet rån riktat mot hemelektronikhandeln ökar. ”Vi behöver dela kunskap med varandra”, säger Niclas Eriksson på Elgiganten.
Annons:

Det är Svensk Handels om tagit fram statistik baserat på rån som de bedömt är överlagda. 2015 var det två, förra året var det 40 stycken. Hittills i år har 16 stycken rån genomförts mot hemelektronikbutiker, rapporterar Sveriges Radio. Det är just under hösten som antalet rån brukar vara fler. 

– Runt 2015 var det här ett mindre problem, vi hade ett fåtal rån. Sedan har det ökat enormt mycket och i dag är det den stora arbetsmilöutmaningen för elektronikbranschen, säger Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel, till Ekot. 

Aktörerna inom hemelektronikhandeln har redan vidtagit flera åtgärder som ökad bevakning, färre varor i lager, spårutrustning på varor och tidlås. 

– Utifrån vår oerfarenhet behöver vi dela kunskap med varandra och också göra samma åtgärder, så att det inte blir lättare på ett ställen än på ett annat. Vi måste se till att vi hittar tydliga åtgärder som också ger effekt, säger Niclas Eriksson, vd för Elgiganten. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...