Köpcentrum tvingades stänga röken ute

När brandrök från den stora skogsbranden drog in över Västerås i går valde Erikslund shoppingcenter att stänga av ventilationen. ”Vi har en säkerhetsplan där det står vilka åtgärder vi ska vidta vid vissa incidenter”, säger centrumchefen Jessica Alenbring.
Text: Daniel Norman, Helena Tell

Vinden gjorde att rök från skogsbranden i Västmanland spreds över landet. I går kom rapporter att den nått ända upp till Norrland.

– Det var en kraftfull rökridå här ute på Erikslund. Vi valde att stänga av ventilationen för att röken inte skulle tränga in i anläggningen, säger Jessica Alenbring.

Vad har ni fått för reaktioner från butikerna?
– Det är alltid lite blandade åsikter. En del tyckte att det luktade rök ändå, andra tyckte det var varmt.

MQ ligger på andra våningen nära en av köpcentrumets entréer.

– Vi kände brandlukten ända fram till 15-16-tiden. Då stoppade man även de runda dörrarna vid entrén och då blev det mycket bättre. Men det var varmt, säger Åsa Johansson, vikarierande butikschef.

– Det blev väldigt fuktigt här inne, värmen var det ingen fara med, det var mest fukt, säger Thomas Samuelsson som är butikschef på Citygross.

Via radion uppmanades västeråsarna att stanna hemma. Men Jessica Alenbring säger att de inte upplevde att det var färre besökare än vanligt. Citygross försäljning påverkades emellertid. 

– Det var absolut ingen katastrof men det var sämre än det brukar vara normalt en tisdag, säger Thomas Samuelsson.

I dag har vindarna och ventilationen är påslagen igen.

– Vi har beredskap om situationen skulle förändras, säger Jessica Alenbring.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...