Foto: Daniel Norman

Konkursförvaltaren: Därför var det svårt att hitta en ny ägare till kedjan

Bouppteckningen i konkursen för JC Sverige är klar och en del av verksamheten har fått en nygammal ägare. Nu berättar konkursförvaltaren Mats Emthén om arbetet. ”Det fanns två huvudsakliga problem som gjorde att det var svårt att hitta en ny ägare”, säger han.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Sedan JC:s konkurs den 25 april i år har Mats Emthén och hans team kämpat för att hitta en ny ägare till kedjan.

– Vi har jobbat hårt för att hitta någon som vill ta över hela JC. Det fanns till en början stort intresse även från kända aktörer i branschen, säger Mats Emthén.

Men det faktum att JC hade stora hyresskulder orsakade problem. Ett stort antal hyreskontrakt var redan uppsagda vid konkursen vilket gjorde att det var bråttom att hitta en ny ägare.

– De intressenter som fanns har tyvärr inte haft möjlighet att fatta beslut på så kort tid, säger Mats Emthén, och fortsätter:

– Ett andra problem som försvårade en försäljning var att det under utredningen framkom att ett antal varumärken hade överlåtits innan konkursen. JC Sverige är fortfarande registrerat i bolaget men andra kända varumärken, som Crocker har överlåtits.

När Mats Emthén till slut hittade en ny ägare till JC återstod bara butiken i Kungens Kurva i Huddinge, inklusive ett lager i bolaget.

– Mitt främsta uppdrag är att tillvarata borgenärernas intressen och den som inkommit med det högsta budet är Iliya Meric. Vi har en principiell överenskommelse, säger Mats Emthén.

För honom går arbetet med konkursen nu in i nästa fas. Bland annat ska ägandet av bolaget innan konkursen utredas. Iliya Meric ska ha varit minoritetsägare, men flera utländska bolag var också inblandade, vilket gör att det återstår frågetecken att räta ut.

– Vi har lämnat över all redovisning och handlingar till en revisionsbyrå som ska inleda en granskning av både förvaltningen och ägandet av bolaget, säger Mats Emthén.

I går hölls edgångssammanträde vid Stockholms tingsrätt där Iliya Meric under ed intygade att bouppteckningen – förteckningen över bolagets tillgångar och skulder – är riktig.

Skulderna uppgår enligt bouppteckningen till cirka 270 miljoner kronor och bristen i boet är knappt 250 miljoner kronor.

De största fordringsägarna är jeansleverantören Smart Perfect (145 miljoner kronor) och Denim Island (30 miljoner kronor).

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...