Klassisk katt tar språnget till Karolinska: ”Patienterna ska få njuta lite”

Vete-Katten har öppnat nytt på Centralen i Stockholm, till glädje för både turister och tågpendlare. Och nästa filial blir på Karolinska sjukhuset. ”Vi vill att patienterna ska få njuta lite”, säger konditorn Johan Sandelin-Järnåsen.
Text: Agneta Renmark
Annons:

På anrika Vete-Katten i Stockholm möts alla typer av människor. Här hittar man både välklädda affärsmän, äldre damer i hatt, förälskade par, instagrammande tonåringar och hipsterpappor med barnvagn.

Konditoriet har tagit upp samma kvarter runt Kungsgatan och Gamla Brogatan ända sedan 1928, och det enda kruxet är att det brukar vara trångt om saligheten.

– Haha, för mig som delägare ser jag inte det som något direkt problem, säger Johan Sandelin-Järnåsen – en klassiskt skolad sockerbagare som arbetat 21 år på Vete-Katten som konditor och produktionschef innan han klev in som delägare 2012.

TIDLÖST. Vad vore ett klassiskt konditori utan en massa bullar.

Han utbildade sig från början till kock och jobbade runt på Stockholms krogar, tills han en fick se hur man i restaurangköket sågade till en krokodil av is – och bestämde sig för att det var sådant han ville göra i livet.

På Vete-Katten kan man både avnjuta klassiska bakverk och modernare varianter – allting görs från grunden på hantverksmässigt vis.

– Jag brukar säga att vi inte är så bra på trender men att vi ändå ofta hamnar rätt. I den här världen går allt i cykler så antingen är man före sin tid eller också mitt i trenden, säger Johan Sandelin-Järnåsen.

Visste du att…

…det snitsiga namnet enligt legenden kommer från första ägarinnan Ester Nordhammars villrådiga svar på vad inrättningen skulle heta: "Det vete katten".

I mitten av april öppnades det nya kaféet mitt på centralen, vilket ”snurrar på fint”, och dessutom finns filialer i både Östermalmshallen, på Åhléns City och Hotel Continental på Vasagatan.

Nästa öppning blir på Karolinska senare i år.

Oj, vågar ni er in i det getingboet?
– Ja, just därför. Vi fick en förfrågan och kände att det är klart att patienterna och deras anhöriga ska få njuta lite. Är det någonstans vi behövs så är det väl just där.

Om du själv ska välja mellan en macka eller bakelse – vad tar du då?
– Ska du skriva det här? Jag vill inte att det hamnar på någon löpsedel, men jag tar mackan. När man som jag står mitt i driften hela dagen blir man aningen trött på sötsaker. Men det finns undantag; en nybakad kardemummabulle är alltid svår att motstå.

Men du bakar inte så mycket hemma på fritiden?
– Haha, nej det gör jag verkligen inte. Däremot gillar jag att koppla av med att laga mat. Just nu blir det mycket färsk sparris med kaviar. Och då menar jag inte Kalles på tub.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...