Foto: Foto: Michael Sandsjö

Klas Balkow: Så ökar vi jämställdheten mellan kvinnor och män

För att överbrygga lönegapet mellan män och kvinnor behövs snabba åtgärder. – Men i är på god väg att uppnå målet med jämn fördelning mellan män och kvinnor i ledande positioner, säger Axfoods vd, Klas Balkow, som debatterade frågan i Almedalen.
Text: Michael Sandsjö

Enligt en global studie från Accenture blir kvinnor som tar examen i den industrialiserade världen år 2020 den första generationen som når lönejämställdhet gentemot männen under sin karriär.

I en paneldebatt i Almedalen var bland annat Klas Balkow, vd för Axfood, en av deltagarna.

Under en tioårsperiod har Axfood ökat den kvinnliga andelen butikschefer med 30 procent.

Nu jobbar kedjan för ännu högre siffror.

– Vi har satt som mål att nå en 40-60-balans, där det framöver lika väl kan vara fler kvinnor på den positionen, säger Klas Balkow.

För att nå dit kommer Axfood bland annat lägga mer krut på tydligare rekryteringsprocesser och djupare lönekartläggningar.

– Vi har tagit steg och utvecklar oss hela tiden. Vi har också verksamheter redan i dag där vi kommit långt. Ett exempel är inom Axfood it, där vi har över 40 procent kvinnor i ledande positioner, säger Klas Balkow.

Under paneldebatten kom också förslag på nycklar för att skynda på utvecklingen för kvinnor; större digital kompetens, tydligare karriärsstrategier och en större teknisk fördjupning var några exempel.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...