Klartecken för XL-Byggs storaffär – då lämnar fyra delägare kedjan

XL-Byggs storaffär med norska Mestergruppen har nu fått klartecken från både Konkurrensverket och kedjans delägare. Men fyra delägare väljer att lämna XL-Bygg. ”Det är naturligt i förändringsprocesser att inte alla följer med,” säger Karin Eriksson, vd för XL-Bygg.
Annons:
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

I juni offentliggjordes att Mestergruppen planerar att förvärva majoriteten av aktierna i XL-Bygg.

Affären godkändes av Konkurrensverket den 17 juli. Samtidigt har över 90 procent av kedjans delägare meddelat att de kommer att följa med under den nye huvudägaren.

De delägare som tackade nej till att vara med på resan är XL Byggpartner, NP Nilsson, Kompaniet och Habo, som tillsammans har 16 butiker.

– Vi är en kedja som ägs av våra handlare och allt vi gör bygger på frivillighet. Därför är det oerhört glädjande att det är en så överväldigande majoritet som vill vara med. Det är naturligtvis mycket tråkigt att vi tappar delägare som varit en viktig del av XL-familjen, men det är också naturligt i förändringsprocesser att inte alla följer med. Vi önskar de delägare som lämnar all lycka, samtidigt som vi ser fram emot att välkomna nya handlare i samarbetet, säger Karin Eriksson.

Är det nya handlare på väg in som ni kan berätta om nu?

– Målet är att vara det mest attraktiva valet för den fria företagaren. Vårt löfte är att ha branschens bästa inköpsvillkor, vilket vår samlade inköpsvolym ger förutsättningar för. I Norge har anslutningen från andra frivilligkedjor varit stor under resans gång och vi räknar med samma utveckling i Sverige.

Johan Rosendahl, vd för XL-Byggpartner, bekräftar att affären med Mestergruppen var en bidragande orsak till att de lämnar XL-Bygg och går till Woody.

– Vi har gjort en affärsmässig bedömning av vilken kedja som vi tror är bäst för vårt företag. Vi har haft en fantastisk tid i XL-Bygg men när Mestergruppen går in som huvudägare blir organisationen större och de stora besluten kommer att fattas längre ifrån oss och vår vardag. Vi som handlare tappar inflytande över kedjan, säger Johan Rosendahl.

Mestergruppen kommer att skjuta till kapital för att ”påskynda utvecklingen och moderniseringen av hela kedjan”, skriver XL-Bygg i ett pressmeddelande.

Affären formaliseras på en bolagsstämma den 19 augusti och därefter kommer arbetet med att forma affärsplanen för det nya bolaget påbörjas.

– Det känns skönt att alla formella hinder nu är avklarade så att vi kan fortsätta enligt plan. Hela byggvaruhandeln står inför en omvälvande förändring och med den här affären tar vi täten i den utvecklingen. Vårt mål är att fortsätta vara den ledande aktören inom byggmaterialhandeln och att vara det absolut bästa alternativet för fria företagare, säger Karin Eriksson.

Samma ämne:
Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...