Klart: Baltisk jätte köper Apoteksgruppen – tar över 156 av apoteken

Det blir den baltiska apoteksjätten Euroapotheca som köper Apoteksgruppen från svenska staten. Kedjan förvärvar dessutom 156 av apoteken från franchisetagarna.
Text: Daniel Norman

Euroapotheca har 454 apotek i Litauen, Lettland, Estland, Polen och Ukraina. På sin hemsida uppger bolaget att det omsätter 356 miljoner kronor.

Nu förvärvar Euroapotheca 100 procent av aktierna i Apoteksgruppen vilket innebär att företaget även kommer att äga en procent i samtliga medlemsapotek. Men det kommer även att förvärva 156 av apoteken från franchisetagarna. 

Samarbetet med de 30 medlemsapotek som förblir egna kommer att fortsätta som tidigare meddelar Euroapotheca, bolaget har inga intentioner att förändra villkoren i dagsläget. 

Genom affärerna blir Euroapotheca den fjärde största aktören på den svenska marknaden med en marknadsandel på uppskattningsvis nio procent. 

– Vi ser fram emot att få arbeta med Apoteksgruppens ledning för att kunna dra nytta av de tillväxtmöjligheter som finns på den svenska marknaden och att utöka Apoteksgruppens befintliga nätverk av apotek, säger vd och styrelseordförande Raimonda Kižienė. 

Euroapotheca ägs av Vilniaus Prekyba som också äger Maxima-gruppen som är den ledande dagligvaruaktören i Baltikum.

Försäljningspriset för aktierna Apoteksgruppen är 1 694 miljoner kronor. Innan affären slutförs måste den godkännas av Konkurrensverket. 

– Vi får genom Euroapotheca en ny ansvarsfull ägare för att fortsätta utveckla våra uppskattade apotek i hela Sverige. I och med samgåendet skapas nya förutsättningar för bästa möjliga service och produkter för kedjans kunder och medarbetare runtom i landet, säger Tony Johansson, vd för Apoteksgruppen, i en kommentar. 

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...