Foto: Foto: Lasse Fredriksson

Kamprad och Ikea prisas för att de sprider nordiska ord och uttryck i världen

Ingvar Kamprad och hans Ikea får motta Föreningen Nordens språkpris 2017. De får det för att de sprider svenska och nordiska uttryck i sina varuhus världen över.
Text: Daniel Norman
Annons:

– På Ikea lägger vi alltid stor vikt vid att marknadsföra det unika med skandinavisk kultur och våra skandinaviska värderingar. Detta är kärnan i vår strategi och en del av det som gör Ikea till vad det är i dag, säger Ingvar Kamprad i en kommentar.

I restaurangerna på samtliga Ikea-varuhus i världen serveras skandinaviska specialiteter till exempel, kunderna möts av skyltar med budskapets ”Tack" och "Hej då" och möblerna har svenska namn som inte översätts. 

”Över hela världen är folk på jakt efter Malm. Det blir besvikna när det lokala Ikea-varuhuset har restnoterat Nisse. De går och lägger sig i Fjell, Bekkestuga och Oppland. De drar i Ullastina och Ingerlise för att hindra insyn från grannarna”, skriver juryn bland annat i sin motivering. 

Hos Ikea i Palo Alto söder om San Fransisco tar man farväl av kunderna på svenska.

– Eftersom jag kämpat med dyslexi hela livet förstår jag verkligen hur viktigt språk är, kanske bättre än många andra, säger Ingvar Kamprad. 

Det här är åttonde gången sin Föreningen Norden delar ut sitt språkpris. Och Ingvar Kamprad och Ikea är i fint sällskap. Bland tidigare pristagare finns Fredrik Skavlan, Timbuktu och den tidigare finske presidenten Martti Ahtisaari. 

– Jag är mycket tacksam över att Föreningen Norden tilldelar mig ett så prestigefullt pris, säger Ingvar Kamprad.  

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...