Kaboom – här är sommarens hetaste ljudtrender

Från partylådan Soundboks till vattentäta högtalaren Flip från JBL. Japp. Portabelt uteljud är inne den här sommaren också. ”Att flytta ut ljudet har varit en stark trend ganska länge nu”, säger Tobias Brettmark, product & sales trainer på Hifi Klubben.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Begreppet partyhögtalare har inom hifi-kretsar länge varit något man rynkat på näsan åt. Stora lådor med bas och dunka dunka har närmast betraktats som något halvvulgärt.

Men nu är det lite annat ljud i skällan. Flera av de större tillverkarna ser en marknad och har lanserat vräkiga högtalare med sjuka ljudnivåer – och batteridrift. Tanken är nämligen att även den stora lådan ska vara bärbar.

LJUDBOMB. Feshögtalaren är tillbaka.

Ett exempel är danska Soundboks som har lanserat en utpräglad festhögtalare – byggd som en stridsvagn och som gjord för festivaler, studentflak och strandfester.

– Vi har tidigare haft med Soundboks på både Copenhell- & Roskilde-festivalerna där den klarade både regnskurar och tuffare tag, säger Tobias Brettmark.

Men uteljud är inte bara stora partylådor. Många mindre och smidigare bluetooth-högtalare, flera med inbyggda handtag, säljer bra nu.

Utomhushögtalare som skruvas upp på altanen eller balkongen växer också i popularitet.

Gemensamt för alla starka ljudtrender just nu är att det mesta styrs av telefonen som uppspelningsplattform.

– Multiroomlösningar växer starkt. Man vill i dag ha tillgång till musik väldigt enkelt och ha den möjligheten i flera rum, säger Tobias Brettmark.

Vad har du själv för grejer?
– Tvåkanalsförstärkare och vinylspelare. Jag är 30 år och missade vinylens storhetstid så jag tar igen det nu. Jag skulle gärna åka tillbaka i tiden och uppleva hela Woodstock-grejen.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...