K-rauta tappar försäljning i Sverige – här stänger den finska byggkedjan

K-rauta stänger sin butik på Ingelsta i Norrköping. Den finska byggkedjan har tappat försäljning på den svenska marknaden under årets första nio månader.
Text: Daniel Norman
Annons:

K-rauta på Ingelsta i Norrköping stänger. Det rapporterar Norrköpings Tidningar.

– Vi har fattat beslut om nedläggning av butiken i Norrköping. Den stängs i februari nästa år, säger Sverigechefen Endre Espeseth till tidningen.

Han berättar att butiken har dragits med dålig lönsamhet.

– Den negativa trenden har pågått i flera år och vi ser ingen annan lösning.

Ett 20-tal personer berörs av nedläggningen.

– K-rauta som helhet är inne i en förändringsfas, vi har en offensiv utvecklingsplan på gång, Men tyvärr ingår inte Norrköpingsbutiken i de planerna, säger Endre Espeseth.

Byggkedjan har också ett centrallager på orten. Det berörs inte av åtgärden.

Januari till september i år omsatte K-rauta 136 miljoner euro i Sverige, vilket är 14,9 procent lägre än samma period i fjol.

Mätt i lokal valuta sjönk nettoomsättningen med 9,1 procent. Ägaren Kesko skriver i sin delårsrapport att orsaken är stängningar av butiker på grund av avslutade hyresavtal. 

Vid periodens slut var antalet byggvaruhus emellertid lika många som vid samma tidpunkt året innan, 18 stycken.

Fram till 30 september hade omsättningen för Onninens svenska verksamhet sjunkit med 21,6 procent jämfört med januari-september året innan.

Mätt i lokala valutor sjönk försäljningen med 16,3 procent. Bakom tappet ligger stängningen av fem butiker under det första halvåret, rapporterar Kesko.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...