Jultröjan – historien om hur världens fulaste plagg blev en succé

Vi kanske ska skylla allt på Bill Cosby. Han pekas ofta ut som den skyldige när jultröjans genombrott kommer på tal. Här är storyn om the ugly christmas sweater– som verkar mer populär än någonsin.
Text: Mikael Sydner
Annons:

I fjol kom jultröjan ut ur garderoben och det blev helrätt att mingla på glöggfesten iförd grön polo med en fånig ren på (se längre ner i texten).

Det är dessutom det enda plagget som växer med graden av fulhet.

– Jag tror att jultröjan verkligen är här för att stanna. Under en högtid som annars präglas av olika grader av en uppklädd, men bekväm stil adderar jultröjan något roligare. Ju galnare desto bättre! säger Marcus Uggla, vd för Man of a kind.

Ska du själv ha jultröja på julafton?
– Självklart.

Men hur var det med Bill Cosby nu då?

Jo. På 80-talet bar han en jultröja i den egna serien The Cosby Show.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Plagget slog igenom med dunder och brak.

Plötsligt gick rädslan för mjuka paket över och jultröjans kommersialisering var ett faktum.

Läget blev knappast bättre (eller sämre) när jultröjan 2001 fick god draghjälp av karaktären Mark Darcy i filmen Bridget Jones Dagbok. Kolla själva på klippet (om ni inte redan sett det… och har ni sett det så se om det. Det är inget annat än jultröjehistoria som skrivs).

En teori som gäller både Bill och Mark är att de gjorde tröjan populär utan att egentligen mena det… Så hylla Bill och Mark. Eller skyll eländet på dem.

Oavsett känslor har jultröjan befäst sin position med en egen dag, “The ugly christmas sweater day” infaller den tredje fredagen i december. Givetvis går det hela ut på att ha den fulaste jultröjan som går att uppbringa.

Den som vill kan också fira genom att delta på Out of Office's Ugly X-mas Sweater Party 2018.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...