Foto: Jamin Pirnia

Jula-koncernen stuvar om i organisationen: ”Ser allt som en marknad”

Jula har nyligen förändrat bolagsstrukturen i koncernen. Nu görs även en större organisationsförändring. ”Vi går från en landsorganisation till en funktionsorganisation”, säger koncernchefen Joachim Frykberg.
Text: Andreas Dyrberg Skog
Annons:

Jula-koncernens verksamhetsben

  • Detaljhandel: Jula och Hööks
  • Logistik: Jula Logistics
  • Fastigheter: G&K Blanks Fastigheter
  • Finans: Wästgöta Finans
  • Hotell: Jula hotell och konferens

Market berättade i januari om Julas omstrukturering där alla verksamhetsben samlades i en koncern under ägarbolaget Jula Holding.

Samtidigt fick Jula AB:s vd Joachim Frykberg utökat ansvar som vd och koncernchef för Jula Holding.

Ett syfte med omstruktureringen var att dra nytta av synergier i koncernen och nu sker en större omorganisation.

En ny driftsorganisation skapas med Johan Sjöhagra, i dag vd för Jula Sverige, som ansvarig. Han får den nya titeln director sales operations.

– Allt som är kopplat till driften av varuhus och e-handel i alla länder ligger under honom. Det är en helt nyinrättad tjänst, säger Joachim Frykberg.

Dessutom samlas alla supportfunktioner, som IT, HR och säkerhet, i den nya enheten Business Support. Ansvarig blir Johan Bergman som i dag är HR chef.

– Vi går från en landsorganisation till en funktionsorganisation. I stället för tre marknader i tre länder så ser vi allt som en marknad. Det ger en större tydlighet, säger Joachim Frykberg.

Innebär förändringarna nedskärningar av personal eller nyanställningar?
– Varken eller. Vi har inga ambitioner att skära ner på personal. Tvärtom vill vi fortsätta öppna varuhus, utöka e-handeln och utveckla verksamheten.

Den 9 maj firar Jula varuhus nummer 100 som då öppnar i Bydgoszcz i Polen.

Veckan efter öppnar nummer 101 i Töcksfors. Det är det första varuhuset som öppnar genom samarbetet med Olav Thon. Totalt ska samarbetet resultera i åtta nya varuhus, sex i Norge och två i Sverige.

– Under 2020 kommer vi att öppna i ett antal lägen i Norge. Vi ser stor potential att öppna fler fysiska butiker, säger Joachim Frykberg.

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...