Foto: Daniel Norman

Jula fortsatte att växa förra året – men resultatet sjönk: ”Vi investerade i framtiden”

Tre nya varuhus och en försäljningstillväxt på sex procent. Det blev resultatet för Julas svenska verksamhet under 2017. ”Vi hade en positiv utveckling även när vi tittar på den jämförbara försäljningen”, säger informationschefen Magnus Ljung.
Text: Daniel Norman
Annons:

Jula Sverige AB omsatte 3,9 miljarder kronor under 2017, en ökning med sex procent jämfört med 2016. 

Även moderbolaget, Jula AB, växte med en tillväxt på sju procent. Omsättningen landade på 6,5 miljarder kronor. 

– Vi gör mycket saker som är bra som strävar mot att möta kunden på bästa sätt. Under 2017 startade vi exempelvis e-handeln igen, och efter en lyckad lansering har vi fortsatt att utveckla erbjudandet, säger Magnus Ljung till Market. 

Under året öppnade Jula tre nya varuhus i Sverige, i Hudiksvall, Visby och Varberg. Även på den norska marknaden öppnade kedjan tre enheter. 

– Vi har en positiv utveckling även när vi tittar på den jämförbara försäljningen, säger Magnus Ljung. 

Däremot försämrades rörelseresultatet, för Jula Sverige AB från 265 miljoner kronor 2016 till 249,6 miljoner kronor 2017 och för Jula AB från 543,1 miljoner kronor 2016 till 442,1 miljoner kronor 2017. 

– Under 2017 valde vi att realisera e-handeln samt bemanna företaget för att möta kommande expansion. Vi investerade också i framtiden. Det handlar bland annat om stora och genomgripande projekt som kommer att påverka vår affär och vårt erbjudande på många olika sätt. Resultatet av dessa satsningar börjar vi se nu, säger Magnus Ljung. 

Han nämner bland annat det nya kommunikationskonceptet ”Inget kan stoppa dig nu.”

Höjda inköpspriser påverkade också kedjan enligt bokslutet. För Jula AB belastar verksamheten i Polen fortsatt resultatet. 

Under 2018 planerar Jula att fortsätta växa. Två nya varuhus har redan öppnat, ett i Kungälv och ett i Nacka. 

– Under året kommer vi att öppna ytterligare ett par varuhus i Sverige och på den norska marknaden, säger Magnus Ljung. 

 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...