Jordskredssegern: Här är nya statsministern – när handeln får välja

Handeln lämnar ett tydligt besked: Det är dags för en ny regering och det är solklart vem som ska bli statsminister. Det visar Markets nya undersökning.
Text: Mikael Sydner
Annons:

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ska leda landet om handeln får välja.

Det visar Markets enkät där 626 chefer inom detaljhandeln har svarat på frågor om valet.

Drygt 59 procent av de tillfrågade cheferna uppger att de vill se Ulf Kristersson som statsminister efter valet.

– Det är inte helt överraskande utifrån de undersökningar som ni och andra branschtidningar presenterat gällande både prioriterade valfrågor och partisympatier bland landets handlare. Ulf Kristersson toppar ju även listan över politiker med störst förtroende hos allmänheten även om stödet verkar vara ännu starkare bland cheferna inom detaljhandeln, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef hos Svensk Handel.

Ulf Kristerssons resultat är en kraftig ökning jämfört med motsvarande undersökning som Market genomförde för ett år sedan.

Då uppgav 40 procent av de tillfrågade cheferna att man ville se Moderaternas nya partiledare efter Anna Kinberg Batra som statsminister. (När undersökningen genomfördes 2017 var det inte klart vem hennes efterträdare skulle bli. Kristersson valdes den 1 oktober på partiets extrastämma i Stockholm).

Moderatledarens ökning har slagit hårt mot de övriga partiledarna: Samtliga tappar röster jämfört med i fjol och ligger långt efter Kristersson.

På andra plats ligger Centerpartiets ledare Annie Lööf som får elva procent av rösterna jämfört med 19,5 procent i fjol.

efter kommer Jimmie Åkesson, SD, med 7,5 procent och socialdemokraternas Stefan Löfvén med 7,3 procent.

Jan Björklund, Liberalerna, och Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna, får 3,0 respektive 2,2 procent.

Övriga får under en procent av rösterna.

Samma ämne:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...