Jämförelsesajter sätter press på nätaktörerna: ”Tvingas bli mer ärliga”

Jämförelsesajter kommer att skapa prispress på nätet. Det spår Dagabs vd Nicholas Pettersson. ”Kedjorna tvingas bli mer ärliga och transparenta.”
Text: Pontus Nyman

Att jämföra priset på varor är för många en självklarhet när det gäller näthandel med till exempel elektronik och kläder. Prisjämförelsesidor som Prisjakt och Pricerunner har vuxit sig starka bland konsumenterna. 

Men Nicholas Pettersson, vd på Dagab och ansvarig för sortiment och logistik inom Axfood, tror inte att det kommer att dröja särskilt länge innan fenomenet måste tas på allvar även inom dagligvaruhandeln.  

– Om man tittar på mer mogna marknader som England finns till exempel en sida som heter Mysupermarket där du slår in vad du ska handla och får förslag på billigaste varukorg. Stora prisjämförelsesidor som Matpriskollen finns även i Sverige men de bygger ändå på att du ska läsa dig till informationen. Men de smartare tjänsterna kommer på allvar, säger han. 

Faktum är att utvecklingen redan är i gång, med prisjämförelsesajten Matspar i täten. Detta är något som Nicholas Pettersson tror kommer att växa sig starkare framöver – vilket i sin tur kommer att innebära helt andra krav på ärlighet.

– Prispress eller inte, men det kommer att bli mycket svårare och man kommer att behöva vara mer ärlig och transparent. Sedan tror jag att priset kommer att bli en stor del i hur framgångsrik du kommer att vara på nätet. Det är bara att titta på mer mogna nätbranscher som elektronik, där har det varit deflation i 17 år, säger Nicholas Pettersson.

Även Magnus Rosén, affärschef för e-handel på Ica, tror att den ökade transparensen även innebär ökad konkurrens. 

– Fler och fler aktörer går in, och en ökad transparens och konkurrens kommer sannolikt att innebära en press nedåt på priserna, säger han. 

När det gäller prisjämförelsesidor är han lite mer reserverad. 

– England är en mycket mer prisdriven marknad än Sverige. Där använder de exempelvis olika typer av personliga erbjudanden och olika förpackningsstorlekar för att göra det svårare med prisjämförelser, säger han. 

Annons:
Annons:
Annons:

Analyser

Loading...