Foto: Foto: Miriam Järlesjö

Ingen rolig start för Coops nya vd – nettovinsten rasade under 2017: ”Besvikelse”

Coop Sveriges rörelseresultat sjönk med 45 procent och nettovinsten rasade 2017. Trög start på året, vikande försäljning och fortsatt arbete med omstruktureringen är några av anledningarna till tappet. ”En stor besvikelse”, säger vd Magnus Johansson.
Text: Lars Welin
Annons:

Rörelseresultatet för Coop Sverige sjönk drastiskt under fjolåret, från 172 till 25 miljoner kronor. Justerat för jämförelsestörande poster blev rörelseresultatet 130 miljoner kronor, vilket ska jämföras med 236 miljoner kronor året före. Det var med andra ord en nedgång med 45 procent, rapporterar Dagens Industri.

– Operativt såg vi en halvering, det är inte bra och det tycker jag att man ska konstatera, säger Magnus Johansson till tidningen.

Coop Sveriges nettoomsättning uppgick till 32 miljarder kronor, vilket var en ökning med cirka 1,5 procent eller en halv miljard kronor jämfört med föregående år. Nettoresultatet uppgick till 15 miljoner kronor, vilket var ett rejält tapp jämfört med 344 miljoner kronor året före.

En trög start på 2017 med vikande omsättning är en av anledningarna till det dåliga resultatet. Dock ser Magnus Johansson en positiv trend som startade under andra halvåret i fjol och som hållit i sig även efter årsskiftet. Dock ligger Coop inte i linje med dagligvaruhandelns ökning i stort, enligt honom.

Fortsatt arbete med omstruktureringen, som startade 2014, har också belastat bolaget.

Näthandeln fortsätter att öka i hög takt.

– Den årliga försäljningstillväxten på nätet är omkring 35 procent, om än från låga tal, säger Magnus Johansson

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...